Facebook hozzászólás
719

ÜNNEPI TIPPEK

Cukorbetegen karácsonykor – mire figyeljünk?

Karácsonykor egymást érik a rokonlátogatások, ahol általában ínycsiklandó ételektől roskadozó asztalokkal találjuk szembe magunkat, így óriási a kísértés, hogy mindent felfaljunk. A cukorbetegség és a különféle ételérzékenységek azonban egyre több embert érintenek manapság, ezért könnyen előfordulhat, hogy épp nálunk vagy valamelyik családtagunknál diagnosztizáltak ilyen problémát. Az alábbiakban összefoglaljuk, mire érdemes odafigyelni az ünnepek alatt, hogy a cukorbetegek is felhőtlenül élvezhessék ezt a meghitt időszakot.

Változatos köretek

A köretek kapcsán sokszor a krumpliban és a fehér rizsben kimerül a fantáziánk, de ezekhez hasonlóan a bulgur, a kuszkusz, a köles és az édesburgonya is emelik a vércukorszintet. Azonban ezeket egészségesebbé és változatosabbá tehetjük, ha olajban és zsírban sütés helyett inkább grillezzük a burgonyát, rizsből a lassabban felszívódó barna rizst választjuk, illetve, ha zöldségfélékkel színesítjük a köreteket. Ha legalább részben salátákkal helyettesítjük a köreteket, akkor nemcsak a szénhidrátokat és zsírokat, de a kalóriákat is csökkenthetjük, miközben vitaminokat, ásványi anyagokat és élelmi rostokat viszünk be.[/bs-text][/vc_column][/vc_row]

Karácsonyi asztal, Kép: Budai Egészségközpont
Kép: Budai Egészségközpont

Diabetikus édességek

Szerencsére a cukorbetegséggel küzdőknek sem kell lemondaniuk az édességekről és a különféle nassolnivalókról. Ma már számos diabetikus cukrászda kínálatából választhatunk akár bejglit is, amely a karácsonyi menü elmaradhatatlan eleme. Ám otthon is könnyen készíthetünk egészséges édességeket egy kis odafigyeléssel. Cukor helyett használjunk természetes édesítőket: szénhidrát- és kalóriacsökkentett nyírfacukrot, illetve szénhidrát- és kalóriamentes eritritet vagy steviát. Azonban már önmagában azzal is mintegy 25 százalékkal csökkenthetjük a szénhidrát- és kalóriabevitelünket, ha cukor helyett mézzel édesítjük a süteményeket. Sütésnél a búza- vagy rozsliszt helyett jó alternatíva a lassabb felszívódású, teljes kiőrlésű liszt vagy az alacsony szénhidráttartalmú, zsírtalanított mandula-, illetve kókuszliszt. Töltelékekhez és krémekhez ideális választás a kalóriaszegény, szénhidrátmentes túró, vagy a bár zsírosabb, de közel nulla szénhidráttartalmú mascarpone sajt.

Belső hidratálás

A vércukorszintünk szabályozása miatt az egészséges ételek mellett fontos, hogy a megfelelő, napi 2-3 liternyi folyadékbevitelről is gondoskodjunk víz vagy cukrozatlan zöld, illetve fekete tea formájában. A gyümölcstea természetes fruktózt tartalmaz, amely jelentősebb mennyiségben emeli a vércukorszintet, így ennek fogyasztása cukorbetegeknek nem javasolt. Vízhajtó hatása miatt a kávéval és az alkohollal is érdemes csínján bánni. Ha megfeledkezünk a belső hidratálásról, a vérünk sűrűbbé válik és megnő a cukorkoncentrációja, ami az agy és a szív vérkeringésének romlásához vezet, így akkor is fontos, hogy figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, ha nem vagyunk cukorbetegek.

Könnyen a szemünkre mehet a cukorbetegség





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!