Facebook hozzászólás
374

Dr. House és a csalán

A csalán sok tekintetben hasonlít a híres szappanopera főhőséhez. Dr. House kegyetlen, ahol teheti, mindenkibe belemar egyet-kettőt, mégis szinte mindenre tudja a választ. A csalán, mint egyik legismertebb gyom- és gyógynövényünk, hasonlóan viselkedik. Csípős, de aki használja, sok betegségtől megmenekülhet. 

*Fürdő isiász/köszvény ellen: 200g csalánt leforrázunk, majd a fürdővízhez öntjük. Egy fürdő húsz percig tartson.
*Vízhajtó tea: 10g csalánlevelet forrázzunk le 2,5 dl vízzel. 10 percig hagyjuk lefedve, majd szűrés után fogyasszuk. Napi két csészével. Maximum hat hétig!
Fiatalító csalántea-kúra: reggelente egy csésze tea (a fenti módon készítve) reggelente éhgyomorra fogyasztva, 4 hétig.
Lábfürdő Maria Treben receptje szerint: érszűkületes embernek, ha el akarja kerülni a lábamputációt 2 marék gyökeret – alaposan megmosva kefével és vízzel – és friss csalánt 1 éjre 5 liter vízbe áztatunk. Másnap felforraljuk és amilyen forrón csak lehet, beletesszük a lábunkat 20 percre. Ezt a vizet 2-3-szor is fel lehet használni.
*Csalán-hajszesz Jost Péter receptje szerint: „csalángyökereket 1/2-1 óráig főzzük meg jó bor- vagy gyümölcsecetben. Ezzel az ecettel mossuk meg azután fejbőrünket. Az ecetet előbb megszűrjük, de a főtt gyökereket az ecetben is hagyhatjuk, mert ezek az ecetben meg nem romlanak.. Amennyiben ezek a hajnövést erősítik, annyiban azt mindenféle bajtól meg is védik.”

Vásznak, sör és festék

A csalán sokoldalúsága itt korántsem ér véget, hiszen a konyhában másképp is hasznát vehetjük. Vértisztító tulajdonsága miatt a tavaszi tisztítókúrában nem csak tea formájában vehet részt. Friss hajtásaiból (de csak míg nem virágzik!) ízletes (spenótjellegű) főzeléket, vagy levest készíthetünk, mely gazdag A-, C-, D-, K-vitaminban, vasban, magnéziumban és kalciumban is. Az indiai és nepáli konyha is behatóan ismeri a csalán kulináris hasznait. Dorsetben, Angliában pedig 1986 óta megrendezik a Csalánevő bajnokságot, bár ez egy hajszálnyit durvább alkalmazása a növénynek, itt ugyanis főzés nélkül, csípősen fogyasztják.

A versenyzők friss csalánszárakat kapnak, amiről nekik kell leszedegetniük a leveleket és nyersen megenni. Az adott idő alatt legtöbb levelet elfogyasztó versenyző nyeri a kupát. A furcsa hagyomány onnan ered, hogy egyszer két gazda így akart dönteni egy vitás kérdésben.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!