Ezt a húst a vegánok is ehetik?
Friss hús a kémcsőből
Először kerülhetett az ebédlőasztalra tisztán laboratóriumi körülmények között előállított hús Szingapúrban. Hogy milyen ízűek a csirkefalatkák, arról nem sok szó esik a híradásban – vélhetően hasonlóak az eredetihez -, annyi azonban már most biztos, hogy a biotechnológiai fejlesztések egy újabb fontos állomásához érkezett el az emberiség.
Először engedélyezte egy ország élelmiszer biztonsággal foglalkozó hatósága egy teljes mértékben művi úton, laboratóriumi körülmények között előállított hús forgalmazását, és így áttételesen fogyasztását is.
Az amerikai Eat Just vállalat által gyártott „csirkefalatka” az első kereskedelmi forgalomba kerülő „tiszta hús”, amihez már nem kellett megölni egyetlen állatot sem.
Jelenleg is tucatnyi cég kísérletezik a világon azzal, hogy mesterséges úton állítson elő csirke, marha, illetve sertéshúst. A cél, hogy csökkentsék az ipari méretű állattenyésztés okozta környezeti terhelést, de az okok között szerepel az is, hogy laboratóriumi körülmények között előállította műhúsok egyáltalán nem tartalmaznak antibiotikumokat (ellentétben a leölt élőállatok húsával), és persze az sem elhanyagolható szempont, hogy ezzel a módszerrel elkerülhető az állatok felesleges szenvedése is.
Jelenleg évente megközelítőleg 130 millió csirkét vágnak le a húsáért, és 4 millió sertés végzi vágóhídon, ugyanebből a megfontolásból. Ma már a Föld összes emlősének 60 százaléka tenyésztett állat, 36 százaléka ember, és mindössze 4 százaléka vadon élő állat.
Az Eat Just a műhús előállításhoz használt sejteket egy 1200 literes bioreaktorban növesztik, majd növényi összetevőkkel kombinálják.
A felhasznált sejtek sejtbankból származnak, és ahhoz, hogy hozzájussanak, egyetlen egy csirkét sem kellett levágni, a sejteket ugyanis élő állatokból biopsziával nyerték ki A növekvő sejtekhez táplált tápanyagok pedig mind növényekből származnak, vagyis további, állati eredetű adalékkal sem terhelik a készterméket – olvashatjuk a Guardian cikkében.
Hozzászólás zárolva.