Facebook hozzászólás
145

Gyors, zsíros, halálos – óvakodjon tőle!

Egyes gyorséttermek gyakori látogatása a legkevésbé sem tesz jót az egészségünknek, figyelmeztettek dán kutatók. Egy, a 15. Európai Elhízástudományi Konferencián bemutatott, a KFC és McDonald’s termékeire kiterjedő, 35 ország bevonásával készült vizsgálat alapján elmondható, hogy ugyanazon termék teljes zsírtartalma akár 40 százalékkal, míg transz-zsír tartalma nagyságrendekkel különbözhet, attól függően, hogy a világ melyik részén vásároltuk. A Magyarországon mért értékek a legrosszabbak között szerepelnek.

Egyes gyorséttermek gyakori látogatása nem ‘biztonságos’ az egészségünkre nézve – figyelmeztetnek a Koppenhágai Egyetem kutatói.

Az Európai Elhízástudományi Társaság 15. Kongresszusán bemutatott dán kutatás eredményei szerint a gyorséttermek kínálata – mind az adagok mérete mind minősége szempontjából – sürgős javításra szorul.

A kutatás során megvizsgált gyorsételek nemcsak túl sok zsírt tartalamztak, de transz-zsírsav tartalmuk is elérte a Dániában megengedett érték tizenhétszeresét (2004-ben, Európában elsőként Dánia 2 százalékban határozta meg a megengedett transz-zsírsav tartalmat).

A Kentucky Fried Chicken Kelet-Európában különösen rosszul teljesített a kutatásban, Magyarországon, Bulgáriában, Csehországban és Lengyelországban a transz-zsírsavak aránya a teljes zsírtartalom 29-34 százalékát tették ki. Ez legalább olyan rossz eredmény, mint egy ugyanilyen adag – az Egyesült Államokban vásárolt – KFC sült csirke szárny és sültburgonya. Ugyanakkor az indiai, orosz és japán KFC minták megfeleltek a dán szabályozásnak, azaz a transz-zsírsavak aránya nem haladta meg a teljes zsírtartalom 2 százalékát.

Az Ománban talált – legmagasabb – 20 százalékos transz-zsírsav aránnyal a McDonald’s vizsgálata is hasonló eltéréseket mutatott. Az Egyesült Királyságban (London, Aberdeen, Glasgow) 15-16 százalékos, Hong-Kongban, Lengyelországban és Dél Afrikában 14-15 százalékos volt a transz-zsírsavak aránya, összehasonításul az Egyesült Államokban 14-16%.

Az, hogy a gyorsételek fogyasztása mennyire járul hozzá az elhízás és egyéb betegségek kialakulásához vitatható lehet, de a kutatás vezetői arra figyelmeztetnek, hogy a gyorsételek általában magas energiatartalma és a nagy kiszerelések együttesen kalóriatúladagoláshoz vezetnek.

A világ 35 országában, a  McDonald’s-tól és KFC-től begyűjtött 74 különböző sült csirke szárny és sült krumpli (French fries/fried chicken – nuggets/hot wings) minták elemzése során arra a megállapításra jutottak, hogy az a feltételezés, miszerint a gyorsétel világszerte ugyanolyan, alapvetően hibás. Míg a teljes zsírtartalom változása tükrözheti a helyi ízlést, ugyanez nem mondható el a transz-zsírsavakról.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Hogyan növeljük kreatívan az intimitás élményét?

Az emberi kapcsolatokban a kölcsönös tisztelet, az érzelmi kötődés és az egymásra hangolódás alapvetően fontos…

Rehabilitáció és egészségmegőrzés Hévízen

A kor előrehaladtával jelentkező mozgásszervi problémák az életminőség jelentős romlását okozhatják, különösen, ha…
1 / 3 462

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!