Gyorsan akarsz fogyni? Egyed fitté magad
Itt a nyár, a könnyű öltözékek és fürdőruhák szezonja, s bizony senkinek nem árt egy kis alakformáló súlyleadás, amit magunk is eredményesen elvégezhetünk, méghozzá megfelelő étrenddel.
Nemcsak az esztétikus külső, hanem az egészségünk s kiváltképp a közérzetünk miatt is fontos, hogy fittek legyünk. Éppen ezért célszerű beiktatni a napi táplálkozásba a telítetlen zsírsavas, tehát a szervezet számára kevésbé megterhelő ételeket, főleg növényi eredetűeket, valamint sovány halakat, a tenger gyümölcseit és a zsírszegényebb húsféleségeket. Vagyis a húsimádóknak is kissé mérsékelni a korábbi mennyiséget, esetleg a marha- és sertéshúst gyakrabban felcserélni soványabb csirkére, pulykára, halfélékre. Az anyagcsere gyorsítása révén a friss zöldfűszerek – például bazsalikom, kapor, turbolya, rozmaring – is jelentős szerepet játszanak az alakformálásban.
A kímélőbb ételekre való átállás
során nem kell változtatni a megszokott étkezési szokásokon: ugyanúgy ihatunk tejet, fogyaszthatunk sajtot, kefirt, joghurtot – persze a soványabb fajtákból -, és ehetünk bátran friss pékárut vagy tésztát is, de a szervezetet kevésbé megterhelő, teljes kiőrlésű gabonákból. Az alakformáló házi „fittkúra" során az esti tévézés alatti nassolásról sem kell lemondani: csupán a sós ropit, a csokoládét és az egyéb édességeket kell lecserélni ilyenkor érő idénygyümölcsökre. Természetesen nem szabad megfeledkezni a rendszeres testmozgásról sem, ami lehet úszás, teniszezés, aerobik, kerékpározás, kocogás vagy akár naponta egy hosszabb intenzív séta.
A szétválasztó étrend
növelheti a kúra hatékonyságát. Lényege, hogy a szénhidrátban gazdag ételféleségeket – burgonya, fejes káposzta, banán, füge, aszalt gyümölcsök, búza, rozs, barna rizs, teljes kiőrlésű lisztből készült tészták, kenyerek – nem fogyasztjuk együtt fehérjében dús élelmiszerekkel. Ilyen a legtöbb húsféleség – a szárnyasok is -, a tojás, a tej, a maximum 50 százalék zsírtartalmú sajtok (eidami, gouda, parmezán), a citrusfélék, a bogyós és a savban gazdag gyümölcsök (alma, körte), a mangó, az ananász. A zöldségek és a gyümölcsök nagy részét amúgy a semleges – tehát bármivel fogyasztható – élelmiszerek közé sorolják, mivel szénhidrátból és fehérjéből is csak kisebb mennyiséget tartalmaznak. Reggelire és ebédre fehérjében dús, tehát a szervezetet kellő energiával felvértező, míg vacsorára a szervezetre nyugtató, pihentető hatású szénhidrátgazdag ételeket fogyasszuk, persze mértékkel.
Hozzászólás zárolva.