Facebook hozzászólás
110

Harc a rák ellen

Tudományosan is bizonyított rizikófaktorok elkerülésére, s ezáltal a rák megelőzésére, valamint alapvető tévhitek eloszlatására, állították össze francia kutatók és orvosok azokat az ajánlásokat és cáfolatokat, melyek segíthetnek az aggodalmak eloszlatásában. Húsz éves kutatómunka és a kutatásba bevont személyek megfigyelése alapján határozottan leszögezik, hogy a táplálkozásnak jelentős szerepe van a megelőzésben, illetve a daganatok kialakulásában.

4.) Alkoholfogyasztás. A túlzott alkoholfogyasztás növeli a rák kialakulásának esélyét. Maximum 2 dl bor, vagy 0,5 l sör, vagy 6cl. Égetett szeszesital fogyasztható naponta.

5.) Dohányzás, munkahelyi rizikók. A dohányzás, mint rizikófaktor a legismertebb, és leginkább bizonyított, különösen a tüdőrák vonatkozásban, de a többi rosszindulatú daganatos betegség kialakulásában is a legfőbb szereplő. Számos rákos megbetegedésnél is bizonyított már azonban a munkahelyi stressz, a túlhajszoltság hatása.

Még nem teljesen bizonyított, de erős hipotézisek, melyek szerepet játszhatnak a rosszindulatú daganatok kialakulásában:

1.) Húsok és húskészítmények. A húsfogyasztásnak egy kiegyensúlyozott, változatos, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag táplálkozásba kell illeszkednie. Tanácsos előnyben részesíteni a sovány húsokat, különösen a halat, limitálni a magas zsír- és sótartalmú felvágottak, húskészítmények fogyasztását. Kerülendők a magas hőfokon sütött húsok (grill, barbecue, fritőz), vagy ha mégis ezeket kedvelik, távolítsák el az elszenesedett darabokat fogyasztás előtt.

2.) Só bevitel. Ne lépjék túl a napi 8 gr. sófogyasztást, összesítve az élelmiszer sótartalmát, az ételkészítés során, illetve az utólagos ízesítéshez felhasznált mennyiséget. A legfontosabb sós készítmények, melyeket ellenőrizni kell: felvágottak és egyéb húskészítmények, sajtok, a különböző snack-ek, nátriumban gazdag ásványvizek

3.) Zsiradék bevitel. Habár a zsiradék bevitel és a rákos megbetegedés között egyelőre nem bizonyított szoros összefüggés, de az elhízásban, és a különböző szívbetegségek kialakulásában fontos szerepet játszik a túl zsíros táplálkozás. A magas zsírtartalmú ételek így nem csupán kerülendők, hanem lehetőleg az állati zsiradékokat helyettesítsük növényiekkel. Ráadásul a növényi zsiradékok telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, melyek hasznos az emberi szervezet számára. (olíva, napraforgó, mogyoró, repce olajok)

4.) Élelmi rostok. A mindennapi táplálkozás elengedhetetlen összetevői kell legyenek. Gabonafélék, lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, rostos növények (zöldborsó, zöldbab, lencse, stb.), hántolatlan rizs, rostos gyümölcsök (egészben, s nem préselve!) valamelyike minden nap, minden étkezésben szerepeljen.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!