Így a legegyszerűbb fogyni – hagyja el a kalóriákat!
A hosszú távú fogyás kalóriabevitelünk csökkentésével eredményesebb lehet, mint ételeink összetételének megváltoztatásával – olvasható az American Journal of Clinical Nutrition áprilisi számában. Ennyi lenne tehát a nagy titok?
Az amerikai Táplálkozástudományi Központ munkatársai Sai Krupa Das és Susan B. Roberts vezetésével összesen 34 egészséges, ám túlsúlyos férfit és nőt vizsgáltak egy éven keresztül. A résztvevők kalória bevitelét a vizsgálat során 30 százalékkal csökkentették. Az első hat hónapban az egyik csoportot alacsony szénhidráttartalmú étrenden tartották, tehát kerülték a cukros és keményítőben gazdag ételeket. Energiabevitelük 40 százalékát szénhidrátból, 30 – 30 százalékát zsírből illetve fehérjéből fedezték. A másik csoport ízletesebb ételeket kapott, melyek 60 százaléka volt szénhidrát, míg 20-20 százalék zsír és fehérje.
A kísérlet alanyai heti rendszerességgel vettek részt csoportos foglalkozásokon és találkoztak táplálkozás szakértővel, hogy könnyebb legyen tartani a diétát. A második hat hónapban önállóan vásárolhattak és készíthettek ételt. Az egy év leforgása alatt bár mindkét csoport tagjai csaltak, nem tartották a diétát, körülbelül ugyanannyit sikerült fogyniuk.
Az alacsony szénhidráttartalmú étrendet könnyebb betartani, mert több olyan ételt tartalmaz, amit általában szeretnek az emberek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a magas szénhidráttartalmú étrendet kapók közül sokan hiányolták az ételek sokszínűségét, szinte sóvárogtak más ételek után. „Egészséges ételek többféle kombinációja is eredményezhet fogyást.”- mondta Das. A lényeg tehát: együnk kevesebbet, mint eddig, ha fogyni szeretnénk.
Forrás: www.medipress.hu
Hozzászólás zárolva.