Facebook hozzászólás
255

Kisebb vagy nagyobb, kerek vagy hosszúkás…

Finom, aromás íz, amely önálló életet él ételeinkben. Az olasz, spanyol és görög étkek elengedhetetlen kiegészítője az extra szűz olívaolaj, de a hazai konyhákban is egyre inkább megszokott. Különleges íze mellett az egészség szempontjából is figyelemre méltó, napi néhány evőkanál belőle számos betegségtől védhet meg bennünket.

Salátákba, öntetekbe a kevésbé aromás olajat ajánlják, míg halak, sültek mellé nyugodtan kipróbálhatjuk az erőteljesebb ízű változatokat. Az ínyencek fokozhatják az élvezetet, ha az olaj üvegébe néhány szál zöldfűszert tesznek. A bazsalikom, a tárkony, a kakukkfű és a fokhagyma is passzol a mediterrán ízvilághoz.

Gyakran hallani,

hogy az extra szűz olívaolaj sütésre nem alkalmas. A Tudatos vásárló honlapján az Ecoligist cikkét idézik ezzel kapcsolatban, amely szerint a finomítatlan olajok alacsonyabb hőmérsékleten kezdenek el füstölni, az oxidáció során megavasodnak, és emésztés közben szabadgyököket hoznak létre a szervezetben, ezek pedig sejtkárosodáshoz, idő előtti öregedéshez és az immunrendszer legyengüléséhez vezetnek. Ezenkívül növelik a rákos megbetegedések kockázatát. Szűz olajban is a legfeljebb 150-170 Celsius-fokon sütést tanácsolják, maximum tíz percig.

A sima olívaolajak viszont csak magasabb hőmérsékleten kezdenek el füstölni, ezért alkalmasabbak például grillezéshez vagy 200 Celsius-fok feletti sütéshez. Kovács Ildikó szerint mivel az olívaolaj 210 Celsius-fokon kezd el égni, míg a napraforgóolaj 170, a vaj pedig 132 Celsius-fokon, kifejezetten ajánlott sütésre, főzésre. A nagy oleinsavtartalom miatt ugyanis még többszörös melegítés során sem törik meg, s alig keletkezik belőle oxidációs melléktermék. Fontos azonban, hogy ne hagyjuk túlmelegedni, és szűrjük át, javasolja a dietetikus. Mindenesetre kaphatók olyan olívaolajak, amelyekre az van írva: „sütésre alkalmas”. Ezek elvileg olyan eljárással készülnek, amely megakadályozza, hogy a hő hatására a szervezet számára káros polimerek képződjenek.

Egy kis kancsó olíva

akár a konyha dísze is lehet, de mindig csak kis mennyiséget tartsunk elöl. Fénytől védve, sötét, zárt üvegben vagy sötét helyre állítva azonban akár 15 hónapig is megőrzi a minőségét, köszönhetően a benne lévő természetes antioxidánsoknak.

Szakértők szerint 14–16, maximum 20 Celsius-fokon ideális tartani. A hűtőszekrényben tárolt olívaolaj megdermed, kifehéredik, és zavaros lesz, ami elvileg nem befolyásolja a minőségét. Használat előtt mindig meg kell várni, amíg szobahőmérsékletű lesz, ekkor visszanyeri eredeti tisztaságát is.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…

Esküvői ajándék – Hogyan válasszuk ki a megfelelő nászajándékot?

Az esküvői ajándék kiválasztása komoly feladat lehet. Szeretné az ifjú párt valamivel megajándékozni, ami örömet…
1 / 3 461

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!