Facebook hozzászólás
255

Kisebb vagy nagyobb, kerek vagy hosszúkás…

Finom, aromás íz, amely önálló életet él ételeinkben. Az olasz, spanyol és görög étkek elengedhetetlen kiegészítője az extra szűz olívaolaj, de a hazai konyhákban is egyre inkább megszokott. Különleges íze mellett az egészség szempontjából is figyelemre méltó, napi néhány evőkanál belőle számos betegségtől védhet meg bennünket.

A bogyó is finom!

Az az olajfa gyümölcse, az olajbogyó nemcsak préselve, olajként fogyasztható, hanem – megfelelő előkészítés és pácolás után, nyersen ugyanis fanyar, kesernyés – egészben is. Több ezer különböző fajta létezik belőle, mindegyik vidéknek megvan a maga jellegzetes bogyója, kisebb vagy nagyobb, kerek vagy hosszúkás formájú, a világoszöld árnyalattól egészen a lilásfeketéig. Az olajfaligetek májusban kezdik bontani illatos virágukat, a bogyót pedig ősszel kezdik szüretelni. Minél tovább maradnak a fán, annál sötétebb lesz a színük, és a zamatuk is változik. Számtalan módon fogyaszthatjuk: önmagában, salátában vagy éppen olaszos tésztákon szószként. Éppúgy egészséges, mint a belőle hidegen sajtolt olaj: védi az érrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, antioxidánsként pedig óvja a sejteket az öregedéstől és más káros folyamatoktól, így például bizonyos rákos betegségek kialakulásának esélyét is csökkenti. Vannak, akik a cukorbetegség és a reuma ellenszereként is esküsznek a 15-20 százaléknyi olajat tartalmazó bogyókra.

Nem csak belsőleg

Ahogyan az ókori kultúrákban is használták az olívát mint testápolót, ma is kedvelt alapanyaga a natúr kozmetikának, mivel A- és E-vitamin-tartalmának köszönhetően segít megőrizni a bőr rugalmasságát, intenzív tápláló és hidratáló. Készítenek belőle arckrémet, testápolót vagy bőrradírt. Az extra szűz olívaolajjal készült szappan sem szárítja a bőrt, sőt! Eredményesen kezelhető vele az ekcémás, pszoriázisos bőr is, mivel magas E-vitamin-tartalma révén fokozza a hámsejtek képződését és a bőr regenerálódását. Arcmosásra és kisbabák fürdetésére is alkalmas.

A cikk a Konyha&Fürdő 2012/tavaszi számában jelent meg.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!