Koleszterinbomba és vitaminhiány
Magyarországon minden második felnőttnek magas a koleszterin szintje. Megdöbbentő adat, hogy az 1-3 éves magyar gyermekek fele a rossz „felnőtt étrend” miatt a maximálisan ajánlott felső határértéknél is több koleszterint fogyaszt, így a későbbi magas szintet már ilyen kicsi korban megalapozzuk – derült ki Magyar Gyermekorvosok Társaságának felmérésből.
A szülők számos táplálási hibát vétenek a fejlődés szempontjából kritikus második és harmadik életévben. Pedig a kisgyermek nem ehetné mindig ugyanazt, mint a felnőttek, okosan összeállított „gyerek étrendre” volna szüksége. A korosztály táplálásának nagy hiányossága, hogy a gyermekek közel fele nem kap eleget a védekezőképesség fenntartásához és a vas felszívódásához szükséges C-vitaminból. Megoldást jelentene a kicsik számára kifejlesztett koleszterinszegény, de vitamindús élelmiszerek fogyasztása is.
A több mint 2000 gyermekorvost tömörítő Magyar Gyermekorvosok Társaságának reprezentatív felméréséből kiderült, hogy a magyar lakosság köztudottan rossz táplálkozási szokásai már 1-3 éves korban tetten érhetőek. A szülők számos táplálási hibát vétenek a fejlődés szempontjából kritikus második és harmadik életévben, ez pedig visszafordíthatatlan egészségügyi következményekkel járhat. A szakemberek szerint a kisgyermek nem kis felnőtt, a fejlődő szervezetnek sajátos igényei vannak, ezért nem eheti mindig ugyanazt, amit a felnőttek. Gondosan összeállított „gyerek étrendre” lenne a megoldás, amelyben szükség esetén helyet kapnának a korosztály számára kifejlesztett élelmiszerek.
Sok a koleszterin és a hús
Magyarországon minden második felnőttnek magas a koleszterin szintje, ez a szív- és érrendszeri megbetegedések leggyakoribb kiváltó tényezője. A koleszterin egy zsírfajta, amely majdnem minden állati eredetű élelmiszerben megtalálható. A szakértők régóta hangsúlyozzák, hogy oda kell figyelni a táplálékkal felvett koleszterin mennyiségére, hiszen a máj maga is termel koleszterint. Megdöbbentő adat, hogy az 1-3 éves magyar gyermekek 50 százaléka a rossz „felnőtt étrend” miatt a kritikus felső határértéknél is több koleszterint fogyaszt, így a későbbi magas szintet már ebben a korban megalapozzuk. A zsírosabb húsok, a sovány helyett a zsírban gazdagabb felvágottak, húskészítmények, valamint a magas zsírtartalmú tejek és tejtermékek a koleszterin-bevitel fő forrásai a gyermekeknél is. A felmérés szerint a kicsik átlagosan 80 százalékkal több húst és háromszor annyi húskészítményt (pl.: virsli) kapnak, mint amennyi ajánlatos volna.
Hozzászólás zárolva.