Facebook hozzászólás
261

Konzervált vitaminok

A piacról vagy a kertből még beszerezhetjük a zöldségeket, és nem kell nélkülözni télen sem őket. Konzerváljuk savanyúságként, és télen is fogyaszthatunk vitamint. Összegyűjtöttük a legfinomabb, legkülönlegesebb savanyúság recepteket.

Cukkini fűszeresen

Hozzávalók: cukkini, zöld és piros paprikák, tormaszeletek, borecet, só, cukor, 1-2 babérlevél, szemes bors, 1-2 szál kapor, csombor, tárkony, 1 üveghez 1 csapott mk. tartósítószer.

Elkészítése: A cukkinit meghámozzuk, majd vastagabb karikákra vágjuk. A paprikákat is felkarikázzuk, majd a cukkinivel és a tormával üvegekbe rétegezzük. Az ecethez ugyanannyi vizet adunk, belekeverjük a sót és a cukrot, majd hozzáadjuk a fűszernövényeket és felfőzzük. Utána leszűrjük, a növényeket a cukkinira tesszük, az üvegekbe merjük a levet, majd a tetejére szórjuk a tartósítószert. Lezárjuk, és száraz gőzbe állítjuk.

Paprikás hagyma

Hozzávalók: 1 piros és egy zöld paprika, fél kg apró hagyma, só, 2,5 dl 10 fokos ecet, fél babérlevél, 5 szem bors, 3 szem szegfűbors, 2 szegfűszeg, egy darabka citromhéj.

Elkészítése: A paprikákat felszeleteljük, a hagymákat megpucoljuk és fél liter sós vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük. A hagymák közepéből kivesszük a belső réteget, majd ezekbe a lyukakba teszünk egy-egy összehajtott paprikadarabot. Az így megtöltött hagymákat üvegekbe rakjuk. A levet az ecettel és a fűszerekkel felforraljuk és a hagymára öntjük, 24 óra múlva újra felforraljuk és ismét a hagymákra öntjük.

Vegyes savanyúság

Hozzávalók: 25 dkg karfiol, 25 dkg sárgarépa, 25 dkg zeller, 25 dkg apró kukoricacső, 25 dkg zöldbab, 25 dkg apró uborka, 25 dkg apró hagyma, 2,5 dl 20 fokos ecet, 1 liter víz, 1 tk. só, 1 ek. koriander, 1 ek. mustármag, 1 tk. szemesbors, 2 ek. cukor.

Elkészítése: A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk és fajtánként lobogó sós vízbe tesszük mintegy 5 percre, majd lecsepegtetjük. Tarka kavalkádként belerétegezzük az üvegekbe. A cukorból, vízből, ecetből, sóból, fűszerekből felöntőlevet főzünk és forrón az üvegekbe töltjük.

Mesterhármas

Hozzávalók: Fél kg cseresznyepaprika, fél kg aprószemű hagyma, fél kg apró ép zöldparadicsom, 2 dl 20 fokos ecet, 8 dl víz, 1 tk. só, 1 ek. koriander, 1 ek. mustármag, 1 tk. szemesbors, 2 ek. cukor.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 462

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!