Facebook hozzászólás
261

Konzervált vitaminok

A piacról vagy a kertből még beszerezhetjük a zöldségeket, és nem kell nélkülözni télen sem őket. Konzerváljuk savanyúságként, és télen is fogyaszthatunk vitamint. Összegyűjtöttük a legfinomabb, legkülönlegesebb savanyúság recepteket.

Elkészítése: Megmossuk, a paprikát, a tisztított hagymát és a zöldparadicsomot. A zöldségeket belerétegezzük az üvegekbe. A többi hozzávalóból felöntőlevet forralunk és forrón az üvegekbe töltjük.

Ecetes görög paprika

Hozzávalók: 8-10 zöld és piros paprika, 10 gerezd fokhagyma, fél liter borecet, fél liter fehérbor, 10 ek. olíva-olaj, 1/2 kk. oregano, 2 ek. só, 30 szem feketebors, 2-3 babérlevél.

Elkészítése: A vegyes paprikát negyedeljük, és egy serpenyőben vagy roston rövid ideig sütjük. Egy fazékban felforraljuk a bort és az ecetet, majd vele forraljuk a borsot, a babérlevelet, a fokhagymagerezdeket és a sót. A paprikákat belerétegezzük az üvegekbe, majd ráöntjük a forró levet. Végül ráöntjük az olajat és az üvegeket azonnal lezárjuk.

Fokhagymás – mézes uborka

Hozzávalók: 1 kg apró uborka, 2 dl 10 fokos ecet, 6 dl víz, 1 ek. só, 5 ek. méz, 15-20 gerezd fokhagyma.

Elkészítése: Az apró uborkákat alaposan megmossuk, majd a megmosott fokhagymagerezdekkel üvegekbe tesszük. A vízből, az ecetből, a mézből és a többi hozzávalóból levet főzünk, amelyet forrón ráöntünk az uborkákra, majd 30 percen át sterilizáljuk és a vízben hagyjuk kihűlni.

Pikáns dinnyekockák

Hozzávalók: 2 nagy (darabonként 2,5 kg/os) sárgadinnye, 1 l víz, 1,5 dl ecetesszencia, 1 kg cukor, 2 fahéj, 20 dkg gyömbérgyökér, 6 szegfűszeg.

Hozzávalók: A dinnyéket negyedekbe vágjuk, a magját kiszedjük, meghámozzuk és kockákra vágjuk. Az ecetesszenciát, a vizet, a cukrot, a fahéjat, a gyömbért és a szegfűszeget felfőzzük. Forrón ráöntjük a dinnyekockákra és lefedve három napig állni hagyjuk. Utána leöntjük róla a levet, kivesszük a szegfűszeget és a gyömbért.

A dinnyedarabokat kis üvegekbe tesszük. Minden üvegbe teszünk egy kis darab fahéjat. A levet újra főzzük 10 percig és mikor már kihűlt, a dinnyedarabokra öntjük és az üvegeket lezárjuk. Hűvös helyen tárolva 2-3 hónapig is eláll. Jól illik a grillezett húsok mellé.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 462

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!