Facebook hozzászólás
297

Mi minden található a húsban? Szennyezett élelmiszerek-húsok

Tartósítószerek, aromák, ízfokozók, enzimek, műfüst, szeparátorhús és radioaktív besugárzás – a modern élelmiszeripar diszkrét segítői és gazdaságilag jól átgondolt módszerei. Bár hivatalosan mind a felhasznált anyagok, mind az alkalmazott módszerek biztonságosak, számos vizsgálat ad okot a kételkedésre. A tudatosvásárló.hu értekezése. 

Kerüljük az adalékanyagos élelmiszereket

Paracelsus mondása, mely szerint csak a mennyiség számít – legalábbis a környezeti mérgekre vonatkozóan -, érvényét vesztette. Az adalékanyagok „mellékhatása" a különböző anyagok esetében más és más, egy valami azonban közös bennük: felerősíthetik egymás hatását. Káros hatásaik nem pusztán összeadódnak, hanem összeszorzódnak. Ugyanakkor ezek az anyagok nem csak egymással léphetnek kölcsönhatásba, hanem az élelmiszerekben található egyéb szennyeződésekkel is. Permetezőszer-maradványok, gyógyszermaradványok, mykotoxinok, nehézfémek, egyéb ipari szermaradványok egyaránt megtalálhatók az élelmiszerekben. Az ellenőrző szervek által megállapított határértékek az anyagoknak ezt az egymásra hatását nem veszik figyelembe.

Az elmúlt évtizedekben számos lista keringett arról, hogy az adalékanyagok közül melyek milyen mértékben károsak, melyek kerülendők. Ezek a listák sem vették azonban figyelembe az anyagok egymásra hatását. Az egyetlen valóban használható fogyasztói tanács tehát az, hogy amennyire csak lehet, kerüljük az adalékanyagot tartalmazó készítményeket.

Minden negyedik ember rákban fog meghalni

A rák a táplálékban található szennyeződések legsúlyosabb következménye. A statisztika szerint minden negyedik ember ebben fog meghalni. A gyerekeknél a második leggyakoribb halálok. A rákkutatás egyik nagy alakja, Hermann Drukrey professzor már az ötvenes években arra figyelmeztetett, hogy „a rák az emberiséget fenyegető legveszélyesebb járvány. Szeretnék arra emlékeztetni, hogy az olyan fertőző járványokat, mint a pestis, a kolera, a himlő vagy a lepra nem azért sikerült legyőzni, mert valaki feltalált ellenük egy gyógyszert – ezek mind a mai napig nem léteznek -, hanem csakis a céltudatos profilaxis, az okok kiküszöbölése révén."

A bioélelmiszer is becsapós

A biofeldolgozásban az adalékanyagoknak csak egy szűkebb köre használható fel, ami alig több mint 100 készítményt jelent. Az igényesebb feldolgozók azonban ezeket sem alkalmazzák, hanem a hagyományos tartósítási eljárásokhoz térnek vissza. Ebben a tekintetben meglehetősen nagy különbségek mutatkoznak a feldolgozók között. A nagyobb bolthálózatokban forgalmazott húsáruknál megfigyelhető, hogy egy-egy készítmény jó néhány adalékanyagot tartalmaz, tulajdonképpen feleslegesen. Ezeket a termékeket csak az különbözteti meg a konvencionálistól, hogy az alapanyag bio. A kényelmi, félkész ételek (convenient food) többnyire még ha biok is, szintén számos adalékanyagot tartalmaznak.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!