Facebook hozzászólás
291

Mi minden található a húsban? Szennyezett élelmiszerek-húsok

Tartósítószerek, aromák, ízfokozók, enzimek, műfüst, szeparátorhús és radioaktív besugárzás – a modern élelmiszeripar diszkrét segítői és gazdaságilag jól átgondolt módszerei. Bár hivatalosan mind a felhasznált anyagok, mind az alkalmazott módszerek biztonságosak, számos vizsgálat ad okot a kételkedésre. A tudatosvásárló.hu értekezése. 

A biotermékek ellen a leggyakoribb érv a lényegesen magasabb ár. A biohúsra ez különösen igaz. Vásárlói kosár tartalmára vonatkozó külföldi kutatások szerint azonban – amelyek azt vizsgálják, hogy a különböző fogyasztói csoportok mennyit költenek a táplálkozásra – a biofogyasztó nem vagy alig költ többet. A biofogyasztó ugyanis jónéhány dolgot nem vesz meg. Megváltoznak a fogyasztási szokásai – elkerüli a gyorséttermeket, kevesebbet fogyaszt az élvezeti cikkekből, húsból és állati eredetű élelmiszerből, viszont több zöldséget és gabonát eszik.

A házilag készült termékek alternatívát jelentenek

Az ellenőrzött biohúson kívül a házilag hizlalt állatok is alternatívát jelenthetnek, amennyiben a tartás módja és a takarmány minősége megfelelő. A takarmányszója például bizonyos százalékban nagy valószínűséggel genetikailag módosított szójából áll. A házifeldolgozás hagyományos eljárásai, a hidegfüstölés és a pácolás kevesebb egészségügyi kockázatot rejtenek.

A szója mint húspótló sem igazán szerencsés alternatíva. A feldolgozott szójatermékek a magas feldolgozottsági szint miatt csökkent értékű élelmiszerek. Míg a szójabab természetes élelmiszer, addig a szójagranulátum, a szójakockák vagy akár a tofu is vesztenek tápértékükből a feldolgozás és az állás során. További hátránya rendkívül magas fehérjetartalma, ami az allergiás fogyasztók számára jelenthet veszélyt. Mindezeken túl a szója az egyik elsőszámú genetikailag módosított (GMO) termék, bár ha valóban GMO szójáról van szó, ezt a tényt fel kell tüntetni a címkéken.

Fehérjemérgezésben szenvedünk

A túlzott húsfogyasztás miatt a civilizált emberiség túlzott mennyiségű fehérjét fogyaszt, tulajdonképpen fehérjemérgezésben szenved. Ennek számos negatív egészségügyi hatása lehet, többek között a magas vérnyomás. Sok tekintetben jobban járnánk tehát, ha az indokolatlanul alacsony áru konvencionális húsok helyett a valamivel drágább biohúsokból vásárolnánk – kevesebbet.

Írta: Benda Judit, gyógyszerész

forrás: www.vedon.hu





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 455

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!