Facebook hozzászólás
1 294

CSALÁNBA IS ÜTHET A MÉNKŰ

Miért is hal meg egyre több egészséges fiatal a koronavírus-fertőzésben?

Ahogy telik az idő, egyre többet tudunk meg a koronavírus által okozott betegségről. Viszont a kérdéseink száma is egyre gyarapodik. Ezek közül talán az egyik legkínzóbb, hogy miért is halnak meg egyre többen olyanok a járványban, akik teljesen egészségesek és az életkoruk sem indokolná, hogy valóban veszélyeztetetteknek számítsanak. A HuffPost újságírója megpróbált utánajárni a kérdésnek.

A halálozási statisztika a következőképpen fest:

  • 36 százalék 85 éves vagy annál idősebb
  • 33 százalékuk 75–84 éves
  • 19 százalék volt 65-74 éves
  • 11 százalékuk 45–64 éves
  • Csak 1 százalék 15–44 éves

Feltehetnénk a kérdés, hogy akkor az idősebb embereket ezek szerint nagyobb veszély fenyegeti, mint a fiatalabb korosztályt? De a válasz egyáltalán nem magától értetődő.

Az úgynevezett spanyolnátha (1918-1919) idején a halálos áldozatok száma megközelítette az 50 milliót, viszont az Egyesült Államokban feljegyzett halálesetek 99 százaléka 65 év alatti volt.

Az összes halálos eset közel fele a 20–40 éves fiatal felnőttek közül kerültek ki, amit a mai napig senki sem tud, hogy pontosan, miért.

Kérdés, hogy valamennyi fiatal esetében, aki a koronavírusban hal meg, beszélhetünk-e arról, hogy valóban valamilyen alapvető egészségügyi problémával küzdött.

Igen, a többség esetében lehet erről beszélni, de a halálos áldozatok számának növekedésével párhuzamosan egyre több olyan eset fordul elő, amikor is fiatal és alapvetően egészséges emberek halnak meg a Covid-19 miatt.
Szóval, miért is halnak meg a fiatal és jó kondícióban lévő betegek?

Az egyszerű, de igencsak bosszantó válasz az, hogy nem tudjuk biztosan – ma még túl korai megmondani mindezt. Az egyik lehetséges elmélet szerint a „citokin vihar” lehet a magyarázat, ahol is az egészséges beteget lényegében a saját,” túlreaktív” immunrendszere öli meg.

Mi okozza ezt a túlzott választ néhány emberben, és másokban nem? A járványnak ebben a szakaszában még csak sejtéseink vannak.  „Ennek oka lehet genetikus, vagy más olyan fertőzés, amelyet a múltban szenvedett el a páciens. Nem igazán értjük, mi okozza mindezt. Úgy gondolom, hogy az év végére sokkal több információk lesz” – mondja Gupta professzor.

 





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!