Facebook hozzászólás
51

Mikor lehet veszélyes a vitaminszedés?

Bár mindannyian úgy tudjuk, hogy a vitaminok hasznosak számunkra, mégis vannak olyan időpontok, helyzetek és anyagcsere-állapotok, amikor óvatosság és különleges intézkedések szükségesek. A következő jegyzetek azt a célt szolgálják, hogy a vitaminoknak csak a hasznát lássa, és elkerülje az esetleges káros következményeket.

Az A-vitamin hiány C-vitamin veszteséghez vezethet.

A B1-vitamin (tiamin) túladagolása károsíthatja a pajzsmirigyet, valamint az inzulintermelést és B6-vitamin-hiányt, illetve a többi B-vitamin hiányát okozhatja.

Mivel a D-vitamin fokozza a kalcium felszívódását, fölös mennyiségű tárolt D-vitamin a vér túl magas kalciumkoncentrációjához vezethet.

A mega-dózisú C-vitamin kimossa a szervezetből a B12 vitamint és a folsavat. Győződjön meg arról, hogy ezekből a javasolt napi mennyiségeket felveszi.

Ha szívbántalmai vannak, ellenőriztesse orvosával a megfelelő D-vitamin adagját.

Az E-vitamin növelheti a magas vérnyomásban szenvedőknél a vérnyomást. Ha azonban a kiegészítést kis adaggal kezdték és lassan emelték, a végeredmény esetleg a vérnyomás csökkenése lehet, a vitamin vizelethajtó hatása következtében.

Hosszú időn át nagy adagokban nem tanácsos folsavat szedni annak, akinek epilepsziája vagy hormonfüggő rákja van.

Verejtékezés és kipirulás eredhet a túl sok K-vitamintól.

Nagy mennyiségű koffein gátolhatja a vas felszívódását.

Akinek elégtelen a veseműködése, naponta 3000 mg-nál több magnéziumot ne szedjen.

Túl sok mangán csökkenti a szervezet vasfelhasználását.

A zsírdús diéta fokozza a foszfor felszívódását és csökkenti a kalciumszintet.

A nagyfokú izzadás nátriumveszteséget okozhat.

Túl sok nátrium káliumveszteséget idézhet elő.

Tájékoztassa orvosát, ha nagy mennyiségű C-vitamint szed. A C-vitamin megváltoztathatja a laboratóriumi vér- és vizeletcukor-teszteket, és hamis negatív eredményhez vezethet a székletminta vérpróbájánál.

Ne végezzen nagyon erős fizikai munkát a bevételtől számított négy órán belül, ha az A-vitamin optimális felszívódását akarja biztosítani.

Nagy mennyiségű nyers káposzta fogyasztása jódhiányt okozhat és leállíthatja a pajzsmirigy működését azoknál, akiknek egyébként is alacsony a jódfelvételük.

A lapunkban megjelent egészségügyi cikkek tájékoztató jellegűek, azok nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt

Forrás: Earl Mindell Vitaminbiblia



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!