Facebook hozzászólás
87

Milyen betegségeket okoz a vitaminhiány?

A vitaminhiány elsősorban a fejlődő országokban élő gyermekeknél okozhat súlyos betegségeket. De az egyoldalú étrend, bizonyos vitaminok túlzott fogyasztása is egészségkárosító hatású lehet.

Nestlé Életmód Iránytű januári számából:

Elégtelen vitaminfogyasztás okozta hiánybetegségek:

Vakság

Dél és dél-kelet ázsiai fejlődő országokban, Latin Amerikában és Afrikában fordul elő leggyakrabban. Elsősorban a 6 évnél fiatalabb gyerekeket és a főként növényi eredetű, alacsony zsírtartalmú táplálékot fogyasztókat érint.

Felnőtteknél az A-vitaminbevitel javasolt felső határa napi 3 mg. Az ajánlott napi mennyiség férfiak esetében 900, nők esetében 700 mikrogramm.

Eszkimók és sarkkutatók esetében tapasztalt A-vitamin mérgezés, amit a túlzott jegesmedve és fókamáj fogyasztás okoz. Az máj az A-vitamint leginkább felhalmozó és így a mérgezésnek leginkább kitett szervünk.

Pellagra

A pellagrát (szószerinti fordításban "durva bőrt") a niacin, más néven B3-vitamin, hiánya okozza. Ez a hiánybetegség az 1900-as évek elején az Egyesült Államokban és Dél-Európában volt elterjedt a kukorica alapú étrend eredményeként. 1938-ban Roosevelt elnök elrendelte a kukorica, búza és rizsalapú élelmiszerek vassal, B1-, B2-, B3- vitaminnal történő dúsítását.

Felnőtteknél a B3- vitamin bevitel javasolt, felső határa napi 35 mg. Férfiaknál napi 35 mg bevitel ajánlott, míg a nőknél 25-30 mg.

Az ajánlott mennyiségnél jelentősen több niacin tartós fogyasztása káros lehet az egészségre.

Visszafogott növekedés

A visszafogott növekedéshez társuló egyéb tünetek, mint például egyes bőrbetegségek, a száj, a nyelv és a torok szárazsága, fokozott fényérzékenység és súlyos szemirritáció, mind a B2- vitamin hiányából fakadó nem megfelelő kollagén képződés jelei.

Férfiaknak napi 1,1 mg, nőknek 0,9 mg, szoptatós anyáknak pedig 1,6 mg B2-vitamin bevitele ajánlott.

A riboflavin esetében nem állapítottak meg mérgezést, túlzott fogyasztás esetén a felesleges mennyiség a vizelettel távozik a szervezetből.

Beriberi

A beriberi a B 1-vitamin hiánybetegségének indonéz elnevezése. A betegséget az őrölt, dúsítatlan gabonafélékre, például rizsre vagy nyers halra redukált étrend okozza. Emellett a krónikus alkoholizmus is lehet kiváltó ok, egyrészt az alacsony B1- vitamin (és más B-vitaminfélék) bevitel, másrészt az elégtelen vitaminraktározási képessége révén.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

A mechanikus férfi karórák titkai

A mechanikus órák világa varázslatos és izgalmas, különösen azok számára, akik értékelik a hagyományokat és a…

Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél?

Az őszi hónapok beköszöntével sokan a melegebb, zártabb lábbelik felé fordulnak, de a női balerina cipők továbbra…
1 / 631

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!