Ezt főzzük szenteste
Nálunk ez a karácsonyi menü
Minden családnak megvannak a maga hagyományai, például a karácsonyi vacsora fogásai. Szerkesztőségünk tagjainak történetei is ezt bizonyítják.
Pisztráng és kalács
A karácsony nekem mindig egy több napos program, amelybe nyilvánvalóan jócskán belekavar az idei zavaros koronavírusos év, így szinte teljesen kimarad az egyébként kötelező rokonlátogatás – ez utóbbi a járvány talán legfájóbb pontja számomra.
Nálunk 24-én jön a „Jézuska”, az ajándékbontogatást és a közös filmezést azonban egy minden évben fenomenálisan sikerülő karácsonyi vacsora előz meg.
Az előétel tokaji borkrémleves, amelyet anyukám néhány évvel ezelőtt hozott be a menübe, ám az egyértelműen pozitív családi visszajelzések miatt visszatérő vendéggé vált.
A második fogást idén egész pisztrángok fogják jelenteni, ehhez saláták és krokett társul majd, valamint az évek óta újból és újból visszatérő különleges mandulás szósz, amely lassan 10-15 éve elengedhetetlen része az ünnepnek.
Szintén családi sajátosság, hogy a bejgli nem túlságosan gyakori vendég a karácsonyi süteményeink közt – az édességek fénypontját anyukám különleges szász karácsonyi kalácsa jelenti, amely nélkül egyszerűen nincsen karácsony. A már hagyománnyá vált gyümölcsös-magvas kalács azonban nem minden, hiszen megsült már az isler, linzer és mézeskalács is.
A karácsony tehát több napos program, így másnapra is jut a menüből – húsleves és aszalt szilvával töltött pulyka kerül az asztalra 25-én, tovább folytatva a fenséges ünnepi menük sorát.
(Kollár Dóri)
Hozzászólás zárolva.