Facebook hozzászólás
134

Naponta háromszor három fogás?

Amikor táplálkozási szokásaikat kialakítják, vagy átalakítják ne csupán a mostani, egészséges állapotukra gondoljanak, hanem a jövőre is.

 Vacsora. Valóban ez lehet a „nap fénypontja”, de ne azért, hogy jól tele együk magunkat, hanem azért, mert végre nyugodtan asztalhoz ülhet együtt a család, s miközben kényelmesen elfogyasztják a vacsorát, az aznapi és a másnapi dolgokat is megbeszélhetik. S ráadásul végre egy kicsit élvezni az étkezést. Az is jót tesz a lelkünknek, megtépázott idegeinknek. Az elkészítésre is talán több idő jut, mint a reggelire. Ha leves kedvelő a család, egy zöldséglevest, vagy paradicsomlevest, csurgatott tojás levest összehozni nem ördöngösség, s nem is sok idő. (Uram bocsá’ még a zacskós leves is jobb, mint a semmilyen.).  Főételnek lehet például tészta (milánói, túrós, sajtos, grízes, stb.) De ha nagyon húsevő a család válaszunk halat, pulyka-, vagy csirkemellet például zöldséggel párolva, vagy gombával körítve, citromos mártással, stb. Desszertnek készíthetünk például egy kis gyümölcsös túrókrémet (amíg a hús puhul, pillanatok alatt megcsinálhatjuk a desszertet.) De lehet sajt és gyümölcs is harmadik fogás.

Nem csupán a gyakorlatlanabb, hanem a főzni jól tudó és szerető háziasszonyoknak is hasznos lehet, ha mondjuk péntek este – akár közösen – kitalálják a következő heti menüt, s a hétvégén be lehet vásárolni a hozzávalókat. Így nem hétköznap este kell improvizálni, abból, ami van otthon, vagy napközben munka mellett kitalálni, s hazafelé még be is vásárolni.

Az ideális természetesen az, ha mindig mindent friss alapanyagokból készítünk, ám ezt maximum azok az anyukák tudják megtenni, akik otthon vannak kisgyerekkel. A változatosság és a három fogás biztosítása érdekében lehet tehát kompromisszumot kötni, s a friss mellett az előkészített, gyorsfagyasztott, félkész, vagy kész (csak melegítendő, vagy sütőbe teendő) alapanyagokat, ételeket is használni.

Még a változatos, étkezésenként három fogást tartalmazó táplálkozás mellett is szükségesek a különböző táplálék kiegészítők. A szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok, bizonyos alapvető szerves anyagok bevitelét manapság igen nehéz csak a helyes táplálkozással biztosítani. (Abszolút bio, és mindig friss alapanyagokból csak kevesen tudják megoldani az étkezést). A stressz, és az immunrendszert károsító környezeti ártalmak manapság szinte senkit nem kerülnek el. Az egészség megőrzése érdekében így elkerülhetetlen elsősorban a rendszeres vitamin és ásványi anyag pótlás. A betegség leküzdésére, vagy a betegség utáni regenerálódásra pedig az általános immunerősítőkön kívül, a betegség fajtájától függő egyéb táplálék kiegészítők is kellenek az egészséges állapot visszanyerése érdekében.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!