Facebook hozzászólás
40

Nincs többé hajhullás, és zsíros bőr?

Az idősödő bőrben a szőrtüszők száma csökken és a faggyúmirigyek száma növekszik, ami hajhulláshoz és zsírosodó bőrhöz vezet. Úgy tűnik, az Oregoni egészségtudományi Egyetem kutató fényt derítettek a jelenség pontos okára- és felfedezésük akár daganatellenes kutatások kiindulópontja is lehet.

A szervezet külső határoló rétegének, a bőrnek sejtjei (a szervezet legtöbb szövetéhez hasonlóan) egy közös őssejtből fejlődnek ki. Az idős bőr tulajdonságának változásaik a szakemberek már régóta megfigyelték, valamint azt is, hogy egy Smad7 nevű fehérje felszaporodik benne, de azt idáig nem tudták bebizonyítani, hogy a két jelenség között kapcsolat van.

A Xiao-Jing Wang vezette kutatócsoport állatkísérletes modellben igazolta az összefüggést. A kutatók olyan genetikailag módosított egereket hoztak létre, amelyek bőrszövetében sok volt az őssejt és nagy mennyiségben termeltek Smad7-et. A transzgenikus egerek bőrének fejlődése a módosításoknak köszönhetően megváltozott: kopaszodtak és a bőrük egyre zsírosabb lett, azaz a két jelenségért egyaránt a Smad7 a felelős.

A kutatókat a régóta keresett összefüggés igazolásánál még jobban meglepte az, hogy a nagy mennyiségű Smad7 leállítja egy Wnt nevű géncsoport működését. Ezek a gének nagyon fontosak a szervezet egészséges fejlődéséhez, de ha túlműködnek, akkor daganatot is okozhatnak.

‘Eredményeink nemcsak a bőrbetegségek, hanem a daganatok kezelésére is hatást gyakorolhatnak‘- állítják a kutatók tudományos közleményükben. A szóban forgó géncsoport fokozott működését már igazolták vastagbél, tüdő és agydaganatokban, így a ‘mellékes’ felfedezés valóban nagyon fontos lehet.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Hogyan növeljük kreatívan az intimitás élményét?

Az emberi kapcsolatokban a kölcsönös tisztelet, az érzelmi kötődés és az egymásra hangolódás alapvetően fontos…

Rehabilitáció és egészségmegőrzés Hévízen

A kor előrehaladtával jelentkező mozgásszervi problémák az életminőség jelentős romlását okozhatják, különösen, ha…
1 / 3 462

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!