Nyári borok, spriccerek és társaik
A spriccer, vagy fröccs elnevezés gyűjtőfogalom, és rengeteg variációja létezik, attól függően, hogy milyen arányban keverjük a bort a szódavízzel. Íme néhány példa.
KRÚDY fröccs: 9 dl bor + 1 dl szóda. Az író szerint ilyen arányban a víz „megnevetteti” a bort
Csatos: 1 liter bor + 1/2 liter szódavíz (A régi kristályvizes üvegekre utal az elnevezés)
Lámpás: 1 1/2 liter bor és 1/2 liter szódavíz
Aki ezt mind megitta, az lámpással kereshette a józanságát- írta róla egy elbeszélésében Babay József
Góré-fröccs: kispohár (1 vagy 2 dl) borhoz csak annyi szóda, amennyi még a pohárban elfér
Sóher fröccs: 9 dl szódához + 1 dl bort kell adni „ízesítőnek”
Ismertek voltak régebben olyan fröccsök is, melybe a borhoz a szódavíz mellett, helyett mást is kevertek:
Málnás fröccs: száraz alföldi fehérbor + málnaszörp + szódavíz (ízlés szerint keverve)
KASS v. TISZA fröccs: vörösbor pezsgővel (szegedi találmány)
Kisvadász: 1 dl vörösbor + 1 dl kóla
Nagyvadász: 2 dl vörösbor + 1 dl kóla
Újházy fröccs: szóda helyett kovászos uborka leve bármelyik variációhoz. (Állítólag így több port lehetett büntetlenül meginni, mert a kovászos uborka leve közömbösíti az alkoholt)
Ismertek olyan italok is, melyek csak nevükben vislik a „fröccs” szót, ám bor nincs bennük
Színészfröccs: igen szegény ital (Krúdy-Ruffy Péter szerint) 2 dl szódavíz és az is „langyosan”
Matrózfröccs: A korsó sör mellé 1/2 dl rumot szervíroz a pincér
Postásfröccs: dupla fekete rummal
Hozzászólás zárolva.