Facebook hozzászólás
141

Nyári zamatok a történelmi borvidékről

Nem a fajsúlyos borok ideje a nyár, mégis érdemes kipróbálni egy-egy könnyű különlegességet – hozzá pedig a megfelelő étkeket! Ezt ajánlják a mádi borászok és séfek!

Tokaj-Hegyalja egyik különleges települése Mád:a világörökség részét képező táj, az ökoszisztéma, az emberi tradíciók olyan egyedülálló elegyet alkotnak, amelyet érdemes őrizni és megmutatni. A szőlészet szakértőit és a bor hétköznapi rajongóit egyaránt vonzza a környék: a földnek saját karaktere van – olyan különleges termőterület, amelynek esszenciáját palackba zárva őrzik.

Percze Furmint 2012, Kép: Gusteau

Mádon a borászati és az aktív szabadidős programok mellett tudatos gasztronómiai együttműködés kezdődött: ennek két fontos pillére az ásványi anyagokban gazdag talajra épülő borászat és a helyi alapanyagokat kreatívan feldolgozó, a tradíciókat modern ízlésvilággal ötvöző konyha.

A mádi, történelmi dűlőkön élő borászati hagyományokat az Első Mádi Borház és Bisztró, illetve a fine-dining étterem, a Gusteau Kulináris Élményműhely erősítik tovább: ezek a gasztronómiai márkák egyedi kínálattal, mégis a helyi borok ízvilágát figyelembe véve alakítják ki szezonális ajánlatukat. A település zászlóshajója a Szent Tamás pincészet és annak száraz furmintja, mely a Gusteau séfje, Horváth Gábor szerint minden évszakban más arcát mutatja, és húsos vagy vegetáriánus ételsorral is jól kombinálható.
Mádon az elmúlt évek tudatos fejlesztéseinek köszönhetően egy kivételesen pozitív folyamat indult el. A helyi szabályzásnak megfelelően a szőlőtermesztésben jellemzővé vált a szigorú terméskorlátozás, hogy kíméljék az ásványi anyagokban gazdag talajt, a borászatban pedig a magas minőségű, úgynevezett dűlő-szelektált borok kerültek központba. A helyiek összefogása visszaállította azokat a szigorú elvárásokat, amelyek évszázadokon keresztül, más európai országokat megelőzve jellemzőek voltak a borvidékre.
Forrás: Gusteau


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!