Ökopékség Piszkén
Ollé Sándor: „Annak, aki bioterméket készít, hitelesnek kell lennie, nem lehet másmilyen, mint a terméke. Az édesanyám főztje is attól a szeretettől olyan, ami benne van. Az ember megérzi a különbséget”
Ezért is van az, hogy a Piszkei Öko Kft.-nél nem használnak állati eredetű alapanyagokat, nincs tej, sem tojás a termékekben. A növényi alapanyag az igazán tiszta, ám nagyon fontos, hogy a gabona, a gyümölcs, a magvak, mind valóban bio legyen. Mert hiába készül a pékáru teljes kiőrlésű lisztből, ami a gabonaszem egészét tartalmazza: ha vegyszerezik a gabonát, az bizony rajta marad a korpán. S akkor már nem bio.
Az igazi biokenyérbe nem való – a candidabetegek számára egyébként rendkívül káros – élesztő sem. A piszkei pékségben a kenyér ősi módon, kovásszal készül, amelyben a víz és a liszt mellett nem élesztő, hanem növényi erjesztő van, gabonaőrleményből, virágporból, mézkivonatból. Vagyis ez is bio.
Elhivatottság és hitelesség
A cég persze megélt gazdasági hullámvölgyeket is, hiszen a kilencvenes évek közepén a biotermékek nem hódítottak még széles körben, így termelésükben-forgalmazásukban inkább csak perspektivikusan volt üzlet. Márpedig a Piszkei Öko Élelmiszergyártó és Kereskedelmi Kft.-nél ahogy bővült a teljes kiőrlésű pékáruk köre, úgy csökkent a fehértermékeké.
Az új évezred elejére azonban sikerült stabil beszállítói kört kialakítani, és az értékesítést is hatékonyan megoldani. Az üzlet lendületet kapott. Négy év alatt a pékség árbevétele a tízszeresére nőtt. A cég egy szűk piaci szegmensben van jelen termékeivel, de „lefedi az országot”, mint azt a cégtulajdonos mondja, akinek tervei között szerepel, hogy a piszkei pékáru termelésébe franchise-rendszerben bevon más pékségeket is.
– Ez azért nem egyszerű, mert az ökotermékek gyártásához elhivatottság és hitelesség is kell. Annak, aki bioterméket készít, hitelesnek kell lennie, nem lehet másmilyen, mint a terméke – hangsúlyozza a pékmester, majd hozzáteszi: – Az édesanyám főztje is attól a szeretettől olyan, ami benne van. Az ember megérzi a különbséget. Nem véletlenül született az a mondás sem, hogy a gazda szeme is hizlalja a jószágot.
Hozzászólás zárolva.