Facebook hozzászólás
112

Parlagfű, vagy dinnye?

Bizonyos allergének szerkezete hasonlít egymásra, különösen rokon növényfajok esetében. Ekkor a hasonló allergénekre egyformán reagál a szervezet ezt nevezzük keresztallergiának, keresztreakciónak. Az allergének hasonlósága miatt keresztreakció léphet fel egyes pollenek és bizonyos élelmiszerek között is.

A leggyakoribb táplálékallergia-típusok

Tehéntej-érzékenység: életkortól függően 0,58%.

Tojásallergia: gyermekeknél 1,5%, felnőtteknél 1%.

Hallal szembeni érzékenység: főleg a tengerparti országokban gyakori. (Édesvízi halakkal szemben a túlérzékenység ritka.)

Rákok és más „tenger gyümölcsei”: a megnövekedett fogyasztás miatt egyre többeknél váltanak ki allergiás reakciókat. A hal és a rák proteinjei erős allergének, sőt a konyhai előkészítésük során alkalmazott fűszerek és élelmiszer-adalékok is okozhatnak allergiás reakciót.

A növények közül gyakori allergének: a földimogyoró, a dió, a mogyoró és a szója.

A kenyérgabonák közül a búzaliszttel szembeni túlérzékenység a leggyakoribb, míg a pékek gyakori asztmás megbetegedését a kelesztés során használt alfa-amiláz okozza.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Hogyan növeljük kreatívan az intimitás élményét?

Az emberi kapcsolatokban a kölcsönös tisztelet, az érzelmi kötődés és az egymásra hangolódás alapvetően fontos…

Rehabilitáció és egészségmegőrzés Hévízen

A kor előrehaladtával jelentkező mozgásszervi problémák az életminőség jelentős romlását okozhatják, különösen, ha…
1 / 3 462

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!