Parlagfű, vagy dinnye?
Bizonyos allergének szerkezete hasonlít egymásra, különösen rokon növényfajok esetében. Ekkor a hasonló allergénekre egyformán reagál a szervezet ezt nevezzük keresztallergiának, keresztreakciónak. Az allergének hasonlósága miatt keresztreakció léphet fel egyes pollenek és bizonyos élelmiszerek között is.
A leggyakoribb táplálékallergia-típusok
Tehéntej-érzékenység: életkortól függően 0,58%.
Tojásallergia: gyermekeknél 1,5%, felnőtteknél 1%.
Hallal szembeni érzékenység: főleg a tengerparti országokban gyakori. (Édesvízi halakkal szemben a túlérzékenység ritka.)
Rákok és más „tenger gyümölcsei”: a megnövekedett fogyasztás miatt egyre többeknél váltanak ki allergiás reakciókat. A hal és a rák proteinjei erős allergének, sőt a konyhai előkészítésük során alkalmazott fűszerek és élelmiszer-adalékok is okozhatnak allergiás reakciót.
A növények közül gyakori allergének: a földimogyoró, a dió, a mogyoró és a szója.
A kenyérgabonák közül a búzaliszttel szembeni túlérzékenység a leggyakoribb, míg a pékek gyakori asztmás megbetegedését a kelesztés során használt alfa-amiláz okozza.
Hozzászólás zárolva.