Petefészekrákot okozhat a tej?
Napi két poharat meghaladó mennyiség fogyasztása megnöveli a súlyos daganatos betegség kockázatát.Bár az összefüggés nem tisztázott, elképzelhető, hogy a tej laktóztartalma stimulálja a tumorok kialakulásáért felelős hormonok termelését.
A svéd Karolinska Institute kutatói szerint a nagy mennyiségben fogyasztott tej megnövelheti a petefészekrák kialakulásának kockázatát.
A több mint 60 ezer, 38-76 éves nő bevonásával készült kutatás felfedte, hogy a napi két poharat meghaladó mennyiség fogyasztása szignifikánsan megnöveli a súlyos daganatos betegség kockázatát.
Az American Journal of Clinical Nutrition c. lapban ismertetett, 13 éven át tartó követéses vizsgálat eredményei szerint a napi négyszeri tejtermék fogyasztás megduplázta a petefészek betegség kialakulásának veszélyét. A legszorosabb összefüggés a tej esetében mutatkozott, két pohárnyi mennyiség duplájára növelte a kockázatot. Bár az összefüggés nem tisztázott, elképzelhető, hogy a tej laktóztartalma stimulálja a tumorok kialakulásáért felelős hormonok termelését.
A Cancer Research UK képviseletében dr. Kate Law a BBC-nek elmondta, közel sem tisztázott, milyen szerepet játszanak a tápanyagok a daganatos betegségek kialakulásában, részletes információk hiányában mindössze a kiegyensúlyozott, friss zöldség-gyümölcsben gazdag étrend javasolható a megelőzés érdekében.
Hozzászólás zárolva.