Szépülj szójával!
A szójakészítményeket már régóta azokhoz az élelmiszerekhez soroljuk, amelyek az egészségére valamit is adó nők étlapjáról sem hiányozhatnak. Bár az európai szójafogyasztás még messze elmarad az ázsiai példától, a tendencia egyértelmű növekedést mutat.
Különféle ásványi anyagból (magnézium, mangán, vas, cink, egy halom, biológiailag értékes fehérjeféle) is jelentős a tartalma, és nem mellesleg egyetlen gramm koleszterin sem lelhető fel benne. A szójabab finomítva, tofu (szójatúró) formájában, tempehként (fermentált, főtt szójamasza), illetve szójatészta, -szósz, -tej, -csíra és -joghurt formájában kerül asztalunkra.
A szójaolaj – akár a főzés során felhasználva, akár salátákra öntve – különösen gazdag az egészségünk számára fontos telítetlen zsírsavakban.
A dietetikusok szerint a szója kívül-belül szuperélelmiszer. Fényessé és finommá teszi a bőrt, elsimítja a ráncokat és késlelteti az öregedést. A szója azóta számít szuperélelmiszernek, amióta a tudósok felfedezték, milyen előnyös hatást gyakorol az egészségünkre: többek között csökkenti a koleszterinszintet, enyhíti a menopauza tüneteit és fokozza védettségünket bizonyos ráktípusokkal szemben.
Újabban pedig a kozmetikai ipar is felfedezte ezt a természetes anyagot, amely hatékony fegyvernek ígérkezik a ráncok vagy éppen a pigmentfoltok ellen vívott harcban. A szépségipar szakemberei akkor figyeltek fel először a szója bőrszépítő hatásaira, amikor egy vizsgálat kimutatta, hogy az élelmiszeriparban nap mint nap szójababbal dolgozó munkások kezén a bőr milyen finom és egyenletesen sima. A véletlen felfedezésben azonnal meglátták a fantáziát a legnagyobb cégek, és mára a nagy márkák sorra állnak elő saját szójaalapú termékeikkel.
A szója egyik előnyös tulajdonsága, hogy segít eltüntetni a pigmentfoltokat. Ezek akkor alakulnak ki, ha a bőr speciális sejtjei, az úgynevezett melanociták túl sok melanin nevű festékanyagot termelnek. Ennek oka leggyakrabban a napsugárzás, de kiválthatja a jelenséget hormonális hatás vagy bizonyos antibiotikumok szedése is.
A szójában olyan fehérjék és izoflavonoidok, azaz az ösztrogénhez hasonló vegyületek találhatók, amelyek a pigmentációs sejtek működését befolyásolják. Nem akadályozzák meg a festékanyag termelődését, csak egyenletesen elosztják a bőrben, ragyogóbb és egyenletesebb hatást eredményezve. A szója különösen jó választás a bőrgyógyászok szerint akkor, ha valakinek érzékeny a bőre.
Hozzászólás zárolva.