Tavaszi vitamingondok
Az ősembernek a tél után természetes tápláléka volt a sokféle friss hajtás, rügy, fű és virág, melyekben az új élet megindulásához szükséges számos, biológiailag aktív anyag, valamint vitaminok, makro- és mikroelemek, enzimek, fehérjék vannak jelen nagy mennyiségben.
Tojásos krumpli:
1 fej apróra vágott vöröshagymát olajon ledinsztelünk, hozzáadunk fél kilónyi főtt, kockára vágott krumplit, és kavargatva kissé le-pirítjuk. 3 tojást 3 csipetnyi sóval felverünk és a hagymás krumplira öntjük. Kevergetve összesütjük. Cukros zöldsalátával, savanyú káposztával, céklasalátával, nyers káposztasalátával kínálhatjuk.
Céklasaláta:
1-2 nyers céklát, 1 almát és 1 répát megreszelünk, rászórunk 3 csipetnyi sót és 1 ek. cukrot, jól összekeverjük, és fél órát állni hagyjuk. Fűszerecettel vagy citromlével, őrölt köménnyel és 1 ek. olajjal ízesíthetjük. Nagyon pikáns, ha reszelt tormát (vagy 1 ek. tejszínes tormakrémet) keverünk hozzá.
Káposztasaláta:
A nyers káposzta könnyen emészthető, főzéskor viszont olyan átalakuláson megy át, amitől nehezen emészthetővé és puffasztóvá válik. A salátához finomra metéljük a nyers káposztát és kevés sóval, cukorral beszórva állni hagyjuk. Kicsavarjuk, őrölt köménnyel, szárított vagy mélyhűtött borsikafűvel és kaporral ízesítjük, citromlével vagy kaporecettel, savanyúkáposzta-lével savanyíthatjuk.
Dr. Kerekes Judit
gyermekgyógyász
Forrás: HáziPatika.com
Hozzászólás zárolva.