Neked milyen az étkezési intelligenciád?
Többet veszünk, többet eszünk, többet dobunk ki
Az érzelmi intelligenciáról bizonyára már mindannyian hallottatok. Az étkezési intelligencia azonban egy viszonylag újkeletű fogalom. Míg előbbi az érzelmek megértésének, megélésének és értékelésének képességére, addig utóbbi az étkezési szokásaink racionalizálására, a tudatos fogyasztásra, pazarlás visszaszorításának képességére utal. A fogyasztás terén soha nem látott pazarlásba folyik. Többet veszünk, többet eszünk és sajnos többet is dobunk ki. Ideje tehát többet beszélni az étkezési intelligencia fejlesztésének módszereiről.
A megbarnult banán és a lejárt tojás esete
Ennyi okoskodás után jogosan merül fel a kérdés: Mégis mit tehetünk? Biztosan sokakkal megesett már, hogy kidobta azt az egy megbarnult banánt, nem használta fel az összes tojást a dobozból, vagy nem volt kedve megenni a hűtőben felejtett maradék spagettit. A következőkben összegyűjtöttünk néhány hasznos és könnyen alkalmazható tanácsot az ételhulladék csökkentése érdekében.
Tervezzünk előre!
Nemcsak időt és energiát, de pénzt is megtakarítunk azzal, ha a családnak vagy önmagunknak megtervezzük a heti menüt. Így sokkal praktikusabban és gyorsabban megy majd a bevásárlás is.
Főzzünk recept szerint
Ezt nem csak azért ajánljuk, mert oldalunkon számtalan szuper receptet találsz, hanem azért is mert a receptek segítségével könnyebben ki tudjuk számolni, hogy miből mennyire lesz pontosan szükségünk. Ha csak megsaccoljuk a vásárolni kívánt mennyiségeket, biztosan marad felesleg, ami előbb, vagy utóbb megy a kukába.
Fogadjuk meg az idősebbek tanácsait
Szüleink, nagyszüleink vagy épp a szomszéd néni biztosan átéltek már ínségesebb időszakokat, éppen ezért ők bizony jobbak a fiatalabbaknál a tudatos élelmiszer felhasználást terén. Rengeteg praktikát, trükköt ismernek az élelmiszerek helyes tárolását, feldolgozását, újrahasznosítását illetően. Érdemes velük elbeszélgetni a témáról.
Vásároljunk piacon, termelőktől és csomagolásmentes boltokban
Nyilván egyszerűbb mindent egy helyen beszerezni, de hosszú távon megéri a fáradtságot, hiszen így nem csak a felesleges csomagoló anyagokat tudjuk elkerülni, de képesek leszünk mindenből csak és kizárólag annyit venni, amennyire épp szükségünk van. A legtöbb nagyáruházban ugyanis rengeteg termék csak már előre kiporciózott adagokban érhető el.
Listázzunk!
Mindig írjunk bevásárlólistát, mert így csökken az impulzusvásárlás esélye. Persze nem kell hozzá kockás füzet, rengeteg alkalmazás is van már erre. És ha igazán profik akarunk lenni, csoportosítsuk a termékeket, mondjuk, kerüljenek külön oszlopba a friss, a fagyasztott és a tartós szárazáruk.
Hozzászólás zárolva.