Vágykeltő, vértisztító, lúgosít és fogyaszt! Mi az?
Egy jó húslevesből sosem maradhat ki, szára, gumója is fogyasztható és nagyon egészséges. Nélkülözhetetlen a diétához, fogyókúrához, de a férfiak is kedvelik, hiszen jótékony potencianövelő. A zellerről van szó.
A húgyutak érzékenyen reagálnak a hőmérséklet csökkenésére, így télen sokkal jobban kell vigyáznod magadra. Mivel a hólyag és a vese egy rendszeren belül két egymással szoros összeköttetésben álló szerv, egy ártatlan felfázás is komoly problémát jelenthet.
Mit tegyél, hogy megelőzd a problémát?
- megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék
- megfelelő étkezés, pl.nyírfacukor használata. Mivel ez a cukor nem támogatja az erjedéses folyamatokat a belekben, így megőrzi az immunrendszered épségét
- vízhajtó zöldségek fogyasztása, mely segít a húgyutak átmosásában, fertőtlenítésében
Ez utóbbira a legjobb megoldás a lúgosító zeller.
Miért jó?
A gumós zeller illóolajokat, ásványi anyagokat, B- C- és E-vitamint tartalmaz. Vértisztító, vizelethajtó, étvágycsökkentő hatása ismert, jó reuma és köhögés ellen. A népi gyógyászat vágykeltő tulajdonsága miatt szintén kedveli.
A szárzellernek alacsony az energiatartalma, ezért diétához ajánlott: 10 dkg szárzeller csak 20 kalóriát tartalmaz. Bár ez a fajta nem képez gumót, a leveleiben rengeteg nátrium, kalcium, foszfor, kálium, vas, magnézium, A-, B- és C-vitamin van.
Hogyan használd?
A zellergumót és a leveleket a húslevesbe egészben tedd, majd ha megfőtt, a tálalás előtt távolítsd el. Fűszerezheted vele a húsleveshez, sülthöz tálalt mártást, de teheted zöldséglevesbe, egytálételekbe, a zsenge gumókból készülhet krémleves is. Fűszerkeverékekbe szárított leveleit és magjait őrlik porrá. Nyersen gyalulva vagy reszelve salátaként fogyaszthatod, például a Waldorf-saláta nélkülözhetetlen hozzávalója. Cukros-ecetes lében tartósíthatod. Leveleit szárítva, sóban vagy fagyasztva teheted el, gumója hűvös pincében, homokban sokáig eláll.
A szárzeller ropogós levélnyeleit érdemes nyersen felhasználni: vagy feldarabolva salátákba, vagy egészben kínáld más zöldségekkel együtt, amelyekhez mártogatós szószokat tálalhatsz. Csak a vastagabb részeit kell megpárolnod, például remek zöldséges rakott ételbe, vagy finom leves készülhet belőle. Jellegzetes, intenzív íze miatt kevésbé kell fűszerezni. (Forrás: andio.hu)
Hozzászólás zárolva.