Facebook hozzászólás
548

Van, amire csak a diéta a megoldás

Diétába nagyböjt idején is csak úgy szabad fogni, ha biztosítjuk, hogy a szervezet minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson. Az ételintolerancia például tipikusan olyan betegség, amelyre egyedül a diéta hozhat megoldást.

Kép: Pixabay

Sokan kezelik évek óta magukat különféle tüneti gyógyszerekkel puffadás, emésztési vagy székelési gondok, hasfájás, fáradékonyság, fejfájás vagy éppen ekcéma miatt, pedig egy okosan összeállított böjti étrenddel néhány hét alatt megszabadulhatnának az ételintolerancia okozta panaszaiktól – persze az első lépés annak a felismerése, hogy ételintolerancia okozza a bajokat – figyelmeztet a Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság (MAPPET)

A diéta az egyetlen gyógymód, ha valakinek ételintoleranciája van, azaz a szervezete ellenanyag-termeléssel reagál egyes ételek, alapanyagok elfogyasztására. Sokan éveken át nem jönnek rá, hogy a puffadás, a gyomorpanaszok, a rendszeres székrekedés vagy hasmenés, az ekcéma, a fáradékonyság, akár gyerekek esetében is a hasfájás, a fejfájás vagy az étvágytalanság hátterében ételintolerancia állhat. Ennek okát dr. Takáts Alajos gasztroenterológus klinikai főorvos abban látja, hogy a betegség csak az utóbbi években került a figyelem fókuszába, ezért sokszor még a háziorvosok vagy a szakorvosok sem gondolnak rá, hogy betegeik makacs, szervi elváltozással nem járó tüneteit ételintolerancia is okozhatja.

„Az ételintolerancia nem az ételallergia másik neve, a két betegség alapvetően különbözik egymástól” – magyarázza Takáts Alajos. Amíg az ételallergia azonnali immunválaszt vált ki, s rögtön rosszullétet, súlyosabb esetben sokkot okoz, az ételintolerancia tünetei lassabban jelentkeznek.

Édes élet, egészségesen
Mondhatjuk, egyre többünket érint bármiféle étel intolerancia. Akár laktóz-, tojásfehérje-, glutén érzékenységről, vagy cukorbetegségről beszélünk. Talán ebben a legnehezebb, hogy olyan édes vagy sós ételekkel, akár süteménnyel helyettesítsük, lehetőleg elérhető áron a korábban szeretett kedvenceinket, amivel figyelni tudunk egészségünkre is. Lássuk a problémát – de van megoldás is.

Az elfogyasztott étel mennyiségének függvényében előfordulhat, hogy csak órák vagy egy-két nap elteltével jelentkeznek panaszok, ezért a betegben már fel sem merül, hogy gondjait a tegnapi ebéd valamelyik összetevője okozhatja. „Emiatt nehéz a tapasztalati úton történő beazonosítása az érzékenységet kiváltó ételeknek” – folytatja a főorvos. Ahogyan viszont az ételallergia kimutatására léteznek vizsgálatok, úgy az egyes alapanyagokra – zöldségekre, gyümölcsökre, gabonákra, tejtermékekre, húsokra, fűszerekre – lebontva a vérből az ételintolerancia is kimutatható.

Divatos diéták követése helyett érdemes szakemberhez fordulni, dietetikussal konzultálni arról, hogyan lehet átalakítani az étrendet, máskülönben az egyoldalú vagy elégtelen táplálkozás miatt hiánytünetek is jelentkezhetnek. Az ételintoleranciára tehát nem általános böjt a megoldás, hanem személyre szabott diéta. Más tekintetben egészséges gyerekekről vagy sportolókról is nem ritkán kiderül: hasfájásuk, bőrproblémáik, kialvatlanságuk, rossz közérzetük hátterében ételintolerancia áll. „Esetükben még nagyobb kihívás úgy összeállítani az étrendet, hogy ha abból alapvető élelmiszereket, gabonákat, tejtermékeket, tojást, netán zöldségféléket vagy – ritkábban – húsféléket ki kell hagyni, a megvont tápanyagokat megfelelően pótolni lehessen” – fogalmaz Takáts Alajos. A főorvos tapasztalata szerint néhány hetes diéta után már érezhető lehet a változás, s az ételintolerancia okozta, akár évek óta fennálló panaszok is gyógyszer nélkül megszűnhetnek.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!