Facebook hozzászólás
680

5 tipp, hogy ne unj rá a salátára

Ha te is elhatároztad, hogy 2022-ben egészségesebben fogsz táplálkozni, akkor biztos, hogy több salátát eszel. A saláta csodás dolog, rengeteg idényzöldségből (és gyümölcsből) összeállítható, ám ahhoz, hogy ne váljon unalmassá érdemes betartani néhány szabályt.

A saláta sokkal költséghatékonyabb, ha otthon te magad készíted el. A boltban kapható saláták ugyanis drágák, és sokszor a frissességük is bizonytalan. Ha otthon szeretnél saját salátát összeállítani csak a kedvenc zöldségeid és gyümölcseid kellenek hozzá és néhány tipp, hogy ne unj rá a salátákra.

Első tipp: Használj szezonális zöldségeket és gyümölcseket (és készítsd el őket időben)

Megérdemled, hogy nagyszerű salátákat egyél. A saláták frissek és nem unalmasak, ráadásul mindig lehet variálni őket attól függően, hogy milyen évszakban eszed őket. Magyarországon is nagyon sok zöldség és gyümölcs terem szezonálisan, ezekből mindig újabb és újabb adagokat készíthetsz, amikor a kedved tartja. Ha a szezonon belüli zöldségekből válogatsz, még olcsóbban is kihozhatsz egy adag salátát, és sosem unsz rá. Amikor csak lehet, részesítsd előnyben a helyben termett idénynövényeket, azaz a szezonális gyümölcsöket és zöldségeket! Ezzel több szempontból is jót teszel a környezettel és az egészségeddel. Itt megnézheted, hogy mikor minek van a szezonja! 

Mindig azokból az alapanyagokból dolgozz, amit a legrégebben szereztél be, de még nem fonnyadtak, vagy romlottak, így sosem lesz felesleges ételed, ami a kukában landol.

Második tipp: Használj különböző textúrákat

A parmezán ropogós, és könnyű, a kelkáposzta ropogós, a sült édesburgonya puha, a bébispenót ress. Ha egy kis ropogós texturára vágysz, akkor adj a salátádhoz néhány kruton. Kísérletezz diófélékkel, magvakkal, szárított gyümölcsökkel, ropogós zöldségekkel, vagy használj pirított csicseriborsót. A lágy texturák mellé kerüljenek ropogós részek, például kemény tojás, avokádó, karamellizált hagyma vagy éppen parmezán forgácsok.

Cézár-saláta
Jó tipp, ha kerül mindenféle texturájú hozzávaló a salátánkba (Fotó: Depositphotos)

Harmadik tipp: Vágd a hozzávalókat hasonló méretűre

Nincs annál rosszabb érzés, amikor egy gyönyörűen kinéző saláta változatos alapanyagokból és állagokból áll, de a villát mélyen a salátástálba kell süllyeszteni, hogy egy kis kelkáposzta foszlányt kiszedj. Az egyik módja annak, hogy könnyen ehetővé varázsold a salátádat az, ha az összetevőket hasonló méretűre vágod. Rengeteg háztartási gép van, ami könnyedén felaprítja a salátákat, de egy éles késsel is megfelelő méretűvé darabolhatod a zöldségeket.

Negyedik tipp: Próbálj ki új önteteket

Nincs egyszerűbb módja annak, hogy salátádat új szintre emeld, mint az öntet. Akár egy új házilag elkészíthető saláta öntetet választasz, vagy egy bolti változatot a salátádat egy új dimenzióba teleportálhatod.  Használj bátran citromlét, különféle olajokat (tökmagolaj, dióolaj, szezámolaj stb). 

Egy másik nagyszerű módja annak, hogy feldobd az étkezésedet, az az, hogy megízesíed a salátádat különböző fűszerekkel. Mint minden más ételhez a salátákhoz is illenek a fűszerek. Bobby Flay híres séf szerint a legjobb, ha a zöldségeket sóval, borssal és bármilyen más fűszerrel ízesítjük, mielőtt rákerülne az öntet. 

Ötödik tipp: Használj recepteket

A különböző salátok elkészítéséhez ugyanúgy találsz receptet az interneten, ha elakadnál és nem lenne ötleted. Érdemes néha új recepteket után kutatni, és elkészíteni úgy, ahogy azt a leírás javasolja. Salátázásra fel!

Ezeket a salátákat ajánluk:

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!