A LIBA főpróbája az ünnepek előtt
Nekem a liba mindig sikerül, főként ha gyümölcsökkel együtt dolgozom össze! Ezt a pazar ínyencséget is a minap készítettem, és annyira finom lett, hogy eldöntöttem, a karácsonyi menü része lesz! Variálhatod például naranccsal, grapefuittal, szőlővel is, egy biztos, nem lehet benne csalódni! Úgy lehetsz király saját konyhádban, hogy észre sem veszed!
Hozzávalók:
- 4 libacomb
- 1 ek libazsír
- 2,5 dl fehérbor
- 2 fej vöröshagyma
- 2 db alma
- 2 db körte
- 2 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2-3 szál rozmaringág
- só, bors, majoranna – ízlés szerint
Elkészítés:
Sütés előtti nap a libacombokról levagdosom a felesleges zsíros-bőrös darabkákat, és apró kockára vágom őket. A combokat ferdén, keresztben, ahogy a képen is látod, bevagdosom, majd sóval, borssal, majorannával jól bedörzsölöm. Így szépen elalszik a hűtőben másnapig. És ekkor beindul a gépezet: a leesett libadarbkákat serpenyőbe teszem, a kicsi libazsíron kiolvasztom. Szűrőlapáttal ki- és félreszedem a friss libatepertőt. A maradék zsiradékon enyhén megkapatom a combokat, majd a bevádosott felükkel lefelé mindegyiket beleteszem a tepsibe. Köréjük szórom a megmosott, kimagozott, felcikkezett gyümölcsöket, a vöröshagymát, a megpucolt fokhagymagerezdeket, majd a kis rozmaringágakat.
Rájuk öntöm a kisütött libazsírt, hozzá a bort, jöhet egy jó kis fólia, és légkeveréses sütőben kb. 170-180 C° fokon szép lassan sütöm. A fóliát túl gyakran ne emelgesd, mert elszáll az isteni boros-gyümölcsös aromájú pára belőle! A tűpróba most is fontos a húsnál! Amikor már majdnem kész, fosszuk meg a tepsit az alufóliától, fordítsuk meg a combokat, majd gyakori locsolgatás mellett, magasabb hőfokon süssük aranybarnára. Helyezzük az egészet a kínálótálra, halmozzuk köré a lecsöpögtetett gyümölcsöket. Krumplipürét kínáltam hozzá. A végén a libazsírt leszűrtem egy tálkába. (Másnap isteni finom a friss libatepertő, az egyszerű libazsíros pirítóssal se rossz! … Pedig csak kisütöttem négy libacombot!) Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.