QUETSCHENTAART
A luxemburgi őszi szilváslepény
Egy igazi őszi finomságot mutat be az Európa Pont a kis nagyhercegségből: a Quetschentaartot. Szuperkönnyen elkészíthető, kevés összetevős süti, amely hagyja a frissen megérett őszi szilvát érvényesülni: igazi kis csábítás.
A luxemburgi konyha leginkább német és francia hatások alatt formálódott. Ez egészült ki az utóbbi időben – köszönhetően a nagyszámú Luxemburgba települt portugálnak és olasznak – a latinosabb ízvilággal. A torta lényegét a Luxemburgban szeptemberben beérő Zwetschge típusú szilva adja, amely a hagyományos szilvánál valamennyivel apróbb szemű és hosszúkásabb formájú, színe sötétebb lilás és ízre kicsit savanyúbb. Tésztája hagyományosan kelt tészta, de például a luxemburgiak Horváth Ilonája, Ketty Tull recepteskönyvében – amelyet a luxemburgi konyha bibliájának is mondanak, és minden háztartásban kötelező alapdarab – sima tésztából készítve ismerteti a receptet. Mi is ezt a receptet mutatjuk be nektek.
Hozzávalók:
- 125g szoba hőmérsékletű / olvadt vaj
- 50g cukor
- 1 tojás
- 250g finomliszt
- egy csipet só
- fél kiló szilva
Elkészítés:
Keverjük el alaposan a vajat a cukorral és a tojással, lassan szitáljuk hozzá a lisztet, majd sózzuk, és gyúrjuk homogén állagúvá a tésztát. Becsomagolva hagyjuk fél órán át pihenni a hűtőben.
Eközben melegítsük fel a sütőt 200 fokra. A tésztát kinyújtva helyezzük el egy kivajazott gyümölcstortaformában. A szilvát mossuk meg, és magozzuk ki, majd vágjuk 6 kis cikkelyre. Helyezzük körkörösen a tésztára a szilvákat. Kb. 40 percig süssük, amíg a teteje már nem tűnik túl nedvesnek (a sütemény maga mindenképp nedvesebb lesz, mert a szilva kis levet enged. A tetejét ízlés szerint lehet porcukorral vagy vaníliás cukorral, esetleg tejszínhabbal díszíteni.
Gudden Apetitt, azaz jó étvágyat! 🙂
Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.
Elzászi almatorta – ahogy Márti látta Elzászban
Hozzászólás zárolva.