Bazsalikomos-borókás cold brew limonádé Anditól
Közönségdíjas lett ez a remek kávékülönlegesség egy nálunk is jól ismert nemzetközi kávéházlánc nemrég lezajlott házi baristaversenyén. A némi előkészületet és konyhai jártasságot igénylő recept megéri a fáradságot, de akár a vendégség teljes ideje alatt kint lehet az asztalon, és garantáltan mindenkit le fog nyűgözni.
Cold brew alap készítése házilag:
Hozzávalók 500 ml kávé elkészítéséhez:
- 1 zárható tetejű félliteres üvegedény (befőttesüveg vagy french press)
- 85 g durvára őrölt kenyai, ethiopiai vagy más afrikai citrusos kávé
- 500 ml tisztított szobahőmérsékletű víz
- papír kávéfilter (dugattyús kávéfőző esetén elhagyható)
- 1 literes üvegkancsó
Elkészítés:
Tegyük a kávét az üvegedénybe, öntsük fel a tisztított vízzel, zárjuk le az üveget, és helyezzük a hűtőbe 20 órára. Ezután papírszűrőn töltsük át egy üvegkancsóba további felhasználásra. Ízesítés nélkül azonos mennyiségű jéggel vagy vízzel hígítva fogyasszuk.
Bazsalikomos-borókás szirup készítése:
Hozzávalók 250 ml sziruphoz:
- 7 g bazsalikom
- 30 g boróka
- 200 g nádcukor
- 250 ml víz
- üvegpalack a szirup tárolásához
Elkészítés:
Forraljuk fel a vizet, tegyük bele a nádcukrot és az apróra vágott bazsalikomot. A borókát egy mozsárban zúzzuk össze, majd adjuk a forrásban lévő sziruphoz. Alacsony lángon gyakran kevergetve 10 percen keresztül főzzük, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, mielőtt leszűrjük a tárolására szánt üvegbe.
Hozzávalók 1 l limonádéhoz:Bazsalikomos-borókás cold brew limonádé készítése:
- 100 ml bazsalikomos-borókás szirup
- 500 ml cold brew alap
- 500 ml hideg víz (lehetőleg szűrt víz)
- 2 grépfrút
- jég ízlés szerint
- üvegkancsó
Elkészítés:
Töltsük fel az üvegkancsót félig jéggel, csurgassuk rá a 100 ml szirupot, majd a grépfrút levét, és töltsük fel a cold brew alappal és a szűrt vízzel. Keverjük össze, és grépfrútkarikákkal és bazsalikomlevelekkel díszítsük. Egészségünkre!
Hozzászólás zárolva.