Facebook hozzászólás
4 634

Bográcsos babgulyás Zsófi kerti partiján

Ehhez a recepthez kell némi előkészület, de jó társaságban, segítő kezekkel, repül az idő! Pénzügyi és titkárságvezetőnk, Polákovits Zsófi legutóbbi kerti bulijának remek receptjét osztotta meg velünk. Mint annyiszor, most is összefutott a számban a nyál, amikor lejegyzem az új (köz)kincset! Próbáljátok ki, mert fantasztikus lesz!     

Hozzávalók: 

  • 80 dkg marhalábszár vagy sertés lapocka attól függően, mennyi idő van a főzésre ( a lapocka kb. egy óra alatt puhul meg, a lábszárnak kell 2 óra legalább!)
  • 50 dkg főtt füstölt csülök

    Babgulyás bográcsban, Kép: wikimedia
    Kép: wikimedia
  • 60 dkg bab (fehér és vörös bab vegyesen, mi konzerveset használtunk)
  • 15 dkg szalonna
  • 5 szál sárgarépa 3 szál fehérrépa
  • 1 zellergumó fele
  • 4 db TV paprika
  • 3 db paradicsom
  • 5 fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 6-8 szál babérlevél
  • mangalica zsír
  • bors
  • csemege fűszer paprika

Elkészítés:

2 ek. zsíron megpirítjuk a szalonnát, és amikor már aranyló színű, a hagymát is megdinszteljük rajta, de ekkor még csak a fokhagyma felét tesszük bele. Jöhet a felkockázott lapocka, átforgatjuk a hagymás szalonnával, s amikor a hús megpörkölődött, szaftját kiengedte, félrehúzzuk a tűzről a bográcsot. Megszórjuk 2-3 ek. édes-nemes fűszerpaprikával, hozzáadjuk az apróra vágott paprikát és paradicsomot, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.

Visszatesszük a bográcsot a tűz fölé, hozzáadjuk a kockára vágott füstölt húst, enyhén sózzuk borsozzuk és a babérleveleket is beletesszük. Kb. fél óra, mire a babérlevél kiengedi az aromáját, és a füstölt hús is a szaftját, ekkor lehet még ízlés szerint sózni esetleg még babérlevelet tenni hozzá.

Amikor a hús már félpuhára főtt, jöhetnek a felkarikázott répafélék, és a fél zellergumó – 4 felé negyedelve -, a foghagyma másik fele, és bő vízzel felhúzzuk, forraljuk. A szinte készre főtt állapot előtt tesszük hozzá a babot, 3-4 perc alatt összeforraljuk, és kész a bogrács babgulyás! Ha nem konzervet használtok, a babot előző nap – szokásos módon – be kell áztatni!

Aki szereti a csípőset, csipet cayenne borsot szórt bele ­­– legújabb felfedezésünk ez a csilihez hasonlító, de különlegesebb ízt adó csípős fűszer!

Mindenki kétszer szedett, s ez nekem séfként minden szónál többet ért!

Nem árt, ha egy kerti partit gondosan előkészítesz, íme, hozzá néhány tanács!    



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!