Erdélyi fokhagymaleves
Nem egy klasszikus fokhagymaleves kerül a tányérokba, hanem egy kicsit savanykás, könnyeden kapros ízvilág jelenik meg, ami egy igazi tartalmas levest eredményez.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg sertés comb
5-8 dkg füstölt szalonna
2 ek sertészsír
1 fej fokhagyma
2 dl tejföl
1 ek liszt
1,5-2 dl savanyú uborkalé
1 ek fagyasztott kapor
só és bors
Elkészítés:
Első lépésként a sertéscombot nagyjából egyenletes, apró kockákra vagdosom, majd szalonnát kockázok, és a fokhagymákat is megpucolom. Egy lábasban a szalonna kockákat elkezdeni lepirítani, majd egy kis sertés zsírt is teszek a szalonnák mellé. A megsózott, megborsozott húskockákat a lábasba dobálom, majd kicsit előpirítom. Fedőt teszek az edényre, a húsok egy kis levet eresztenek, miközben kifehérednek. Mindeközben a mozsárban összetöröm a fokhagyma gerezdeket, amik azután mehetnek a húsok mellé.
Amint a húsok és a fokhagymák is előpirultak, azután felöntöm az edényt vízzel – aminél arra kell törekedni, hogy a folyadék bőven ellepje a húsmennyiségünket. Innentől foglalkozhatunk mással, ugyanis most addig nem lesz dolgunk, amíg a hús meg nem puhul.
Amint már úgy érezzük, hogy megpuhultak a sertéscomb kockák – jöhet a kapros habarás. A lisztet, a tejfölt és a kaprot egy edényben csomómentesen összekeverjük, majd hőkiegyenlítést végzünk, vagyis a levesből merőkanállal egy-egy adagot a habarásba teszünk. Ezt is összedolgozzuk, majd a kapros habarás mehet is a levesbe.
Egy nagy pohárnyi uborkalevet öntök még a leveshez – majd rottyantok rajta egyet, és kész is vagyunk.
Hozzászólás zárolva.