Facebook hozzászólás
1 205

Eszterházy rostélyos marhahúsból

Jöhet újra egy sokat ígérő recept? Az Eszterházy rostélyos már nevében is igen előkelő benyomást kelt. Pláne, ha el is készítjük.

Eszterházy névvel illetnek tortát is, még pedig nem is akármilyent. Ezek után az ezzel a névvel fémjelzet rostélyos csakis jó lehet. Azt sajnos nem tudjuk biztosan, hogy honnan ered a recept. Vagy Esterházy Pál Antal herceg volt a névadó, aki londoni nagykövet, a Magyar Tudományos Akadémia, és az 1848-as Batthyány kormány tagja is volt. Vagy Esterházy Miklós, aki Mária Terézia testőrségének kapitánya és a Szépművészeti Múzeum törzsgyűjteményének alapítója. Ő egyébként nagy ínyenc hírében állt, talán elképzelhetőbb, hogy a rostélyos az ő nevét viseli. Mivel bizonyíték egyikre sincs, így legtöbben úgy vélik, hogy az Eszterházy rostélyos vagy a kismartoni vagy a fertődi Esterházy kastély fénykorában készült. Na de lássuk hogyan!

Eszterházy rostélyos marhahúsból

eszterházy rostélyos

Hozzávalók:

80 dkg rostélyos színhús
10 dkg zsír
5 dkg vaj
1 kisebb vöröshagyma
2 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
5 dkg liszt
1 citrom
1,5 dl száraz fehér bor
3 dl tejföl
1 dl alaplé
só, őrölt bors, cukor, mustár, babér levél

Elkészítés:

A felszeletel rostélyosokat kiklopfoljuk, sózzuk, lisztbe mártjuk és mindkét oldalát elősütjük. A hússzeleteket egy nagyobb edénybe szedjük, majd a visszamaradt zsiradékhoz kevés vajat adunk és liszt hozzáadásával világosra pirítjuk. Beletesszük a finomra vágott vöröshagymát, tovább pirítjuk, alaplével és fehér borral felöntjük. Megsózzuk, babérlevéllel, őrölt borssal ízesítjük, felforraljuk és a hússzeletekre öntjük. Fedő alatt, közepes lángon pároljuk. A zöldségeket meghámozzuk és metélt formára, julienne-re vágjuk, majd vajon és finomra vágott vöröshagymán puhára pároljuk őket. Sóval, borssal ízesítjük. Amikor a rostélyosok már majdnem puhák, akkor hozzájuk adjuk a tejfölt és a zöldségeket is. Citromlevével, cukorral, mustárral és citrom reszelt héjával ízesítjük az ételt, majd készre pároljuk. Ha szükséges közben alaplével felöntjük, hogy elegendő mártás legyen. Köretként spagettit vagy főtt burgonyát adunk hozzá.

Még több marhahúsos étel:

Pusztapörkölt marhalábszárból





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!