Életforma.hu

Egyéb

Ez lett a magyarok kedvenc süteménye

Vajon melyik Magyarország kedvenc süteménye? Véget ért a „Mit eszik az ország?” nagy sütifelmérése, ami megmutatja, mely finomságok a magyarok kedvencei. A kutatás azt is vizsgálta, hogy hol szerezzük be a süteményeket, hol keresünk az elkészítésükhöz recepteket, milyen típusú tésztát fogyasztunk szívesebben, illetve ízek vonatkozásában merre húz a szívünk.

Kiderült melyik Magyarország kedvenc süteménye. A „Mit eszik az ország?” sütifelmérésén közel 7000 szavazó mondta el a véleményét az NRC Netpanel segítségével. Nem okozott nagy meglepetést, hogy a válaszadók 35,7 százaléka szerint egy hagyományos, diós édesség, a zserbó nyerte meg a szavazást.

Zserbó (Fotó: Depositphotos)

Már tudjuk, melyik magyaros ételt szeretjük, mit grillezünk, és végre azt is kiderítettük, melyik sütemény a kedvencünk. Nagyon sokan töltötték ki a kérdőívet, ezért különösen elégedett vagyok. Így bátran állíthatjuk, hogy ezek a legnagyobb kedvencek” – tájékoztatott Ratkai Krisztina, a Mit eszik az ország? kutatás megálmodója és elindítója, gasztro főszerkesztő.

Saját süteménnyel is lehetett nevezni

A válaszadók jelentős többsége, 85% nő volt. Elsősorban olyanok töltötték ki a kérdőívet, akik rendszeresen sütnek, csupán a szavazók 4% mondta, hogy nem szokott sütni - de a sütit ők is szeretik! A férfiak 17 százaléka havonta néhány alkalommal készít süteményt, 4,8 százalékuk pedig hetente. A fiatalok 28%-a havonta néhányszor, 13% minden hétvégén és szintén 13% hetente többször is bekapcsolja a sütőt.

A felmérés egyik érdekessége volt, hogy saját süteménnyel is lehetett nevezni, közel 900 személyes specialitást indítottak el a szavazáson.

Meglepődve tapasztaltuk, hogy a férfiak, csakúgy, mint a nők, a gyümölcsös édességeket kedvelik leginkább, ezt követi náluk a túrós, majd a csokoládés. A fiataloknál azonban a csokis kedvencek hajszállal megelőzték a gyümölcsösöket” – avatott be Ratkai Krisztina. A listában szereplő ízek mellett sokan megemlítették még a kávés, gesztenyés, kókuszos, alkoholos ízeket is. A válaszokból kiderült, hogy legtöbbször az édesanyákat, nagymamákat, feleségeket kérjük meg, hogy süssön nekünk valamit.

Népszerűek az online receptek

A felmérés rámutatott, hogy ha nem mi magunk sütünk, leggyakrabban (32,3%) cukrászdában, kávézóban vásárolunk süteményt. Ha viszont időnk és energiánk is engedi, főként (16,4%) szakácskönyv, magazin vagy online fórum receptjét használjuk. Bár már új trendként megjelent, hogy bloggerek oldalain is informálódunk új receptekről (4,9%), de még mindig sokan vannak, akik kizárólag a szakácskönyvhöz ragaszkodnak (7,5%). Mások nyomtatott magazinokban szeretnek izgalmas receptekre bukkanni (9%), de kimondhatjuk, hogy napjaink magasan legkedveltebb receptlelőhelye az online tér (25,9%).

Tésztafajták közül a piskóta viszi a prímet 32,6 százalékkal de nem sokkal maradt le a kelt tészta sem, 31,1 százalékos kedveltséget ért el. A linzer a harmadik, kissé lemaradva, 27,2% majd szinte egyforma eredménnyel 23,8 és 23 százalékkal zárja az ötös listát a kevert tészta és a leveles tészta” – ismertette Krisztina.

A zserbó az abszolút kedvenc

A felmérés régiók, nemek és korosztályok szerinti süteményrangsorait vizsgálva azt látjuk, hogy az első két helyen többnyire a zserbó és a rétes váltja egymást, versengésükből összesítve egyértelműen a zserbó került ki győztesen. A második helyet a rétes uralja, míg a harmadik a mézes krémes lett.

Mindenki nagyanyáink megsárgult receptes füzetében keresi az igazi zserbó receptjét, mindenkinek van saját kedvence, amin nem változtatna egyetlen szakácskönyv kedvéért sem. Van, aki három lapra esküszik, van, aki négyre, van, aki élesztővel készíti, van, aki sütőporral. Létezik belőle paleo változat, sütés nélküli recept, ismerünk mákos, meggyes-mákos, túrós verziót is. A tetejére kerülő csokimázat pedig mindenki titkos recept alapján keveri” – idézte fel a gasztro főszerkesztő.

De hogy milyen is az igazi, eredeti zserbó? Omlós tésztalapok közé baracklekvárt és diótölteléket teszünk, a tetejére pedig csokoládéréteget – na, ez a zserbó!

A hagyomány szerint Gerbeaud Emil (1854–1919) svájci cukrászmester találta fel a süteményt, akit Kugler Henrik hívott Magyarországra 1884-ben, hogy üzemeltesse az akkori Gizella téren álló cukrászdáját. A híres cukrász fantasztikus süteményeket és csokoládébonbonokat alkotott. Azonban a zserbó – ami magyarosítva viseli a nevét – nem biztos, hogy az ő találmánya. Erről a süteményről ugyanis semmilyen nyom nem található a cég akkori árjegyzékeiben. Szakácskönyvekben az 50-es években tűnt fel a receptje, egyes források szerint pedig csak az 1958-as brüsszeli világkiállításra alkották meg.

Íme Magyarország kedvenc süteményei 2021-ben:

1.       Zserbó         35,7%

2.       Rétes (almás, mákos, meggyes, túrós, káposztás, egyéb) 32,7%

3.       Mézes krémes       30,3%

4.       Somlói galuska      28,8%

5.       Almás pite   27,8%

6.       Krémes        26,5%

7.       Aranygaluska        24,1%

8.       Bejgli (diós, mákos, gesztenyés, egyéb)       23,8%

9.       Rákóczi túrós        22,6%

10.     Fánk / Szalagos fánk       21,0%

Szeretnénk folytatni a Mit eszik az ország? felmérést, hogy kiderítsük, melyek a nemzetközi kedvenceink! Vajon a pizza vagy a gyros kapja majd a legtöbb szavazatot, esetleg a sushi, az édes-savanyú leves, a Bolognai spagetti vagy a tortilla lesz a kedvencünk a sok-sok külföldi étel közül? Ezért jövőre is feltesszük a kérdést: Mit eszik az ország?” – vetítette előre Ratkai Krisztina.


Mitől lesz valóban agilis az agilis transzformáció

Mitől lesz valóban agilis az agilis transzformáció 

Az agilis transzformáció a szervezet működésmódjának, kultúrájának és gondolkodásmódjának mélyreható átalakulását jelenti.
Tudatos digitális jelenlét: miért fontos az egyediség az online térben?

Tudatos digitális jelenlét: miért fontos az egyediség az online térben? 

Az online világban való láthatóság manapság már nem csupán lehetőség, hanem alapkövetelmény.
A digitális nomádok legjobb laptopjai idén

A digitális nomádok legjobb laptopjai idén 

A digitális nomádok világa izgalmas és sokszínű, tele kihívásokkal és új tapasztalatokkal.
3 jel, hogy nincs egy férfi formában

3 jel, hogy nincs egy férfi formában 

A férfiasság és a fizikai erő régóta kéz a kézben járnak a társadalmi elvárásokban, de a valódi fittség nem csupán külső megjelenés kérdése.
Fűnyírás új szinten – így válassz okosan gépet a pázsitodhoz

Fűnyírás új szinten – így válassz okosan gépet a pázsitodhoz 

A rendezett gyep nemcsak a kert éke, de a ház megítélésére is hatással van.
Különleges márka, különleges eszközök

Különleges márka, különleges eszközök 

Az Ariens neve már több mint 85 éve egyet jelent a professzionális színvonalú kerti gépekkel és a hóeltakarítás hatékony eszközeivel. A vállalat az Egyesült Államokból indult, de termékei mára világszerte ismertek magas minőségük és hatékonyságuk miatt.
PS5 headset választás: Merülj el a játék világában

PS5 headset választás: Merülj el a játék világában 

Mennyire fontos számodra a hangzás, amikor beleveted magad a virtuális világokba? A megfelelő headset kiválasztása döntő jelentőségű élményt nyújthat a játék során, nemcsak a zajok tisztasága és intenzitása, de a kényelem szempontjából is. 
Hogyan érdemes szakkönyvet vásárolni és miért olyan fontos a tudás ezen formája?

Hogyan érdemes szakkönyvet vásárolni és miért olyan fontos a tudás ezen formája? 

Egyre nagyobb jelentőséget kapnak azok a lehetőségek, amikor az anyai szerep mellé csatlakozik a dolgozó nő feladatköre is.
Az élhajlítás ipari jelentősége: pontos és hatékony megoldások

Az élhajlítás ipari jelentősége: pontos és hatékony megoldások 

A modern ipar számos eszközt és gépet alkalmaz a gyártási folyamatok során, de kevesen vannak, akik tisztában vannak az élhajlító gépek kulcsfontosságú szerepével.
Hogyan tehetjük még hatékonyabbá megbeszéléseinket?

Hogyan tehetjük még hatékonyabbá megbeszéléseinket? 

Ha a hatékonyság kerül szóba, akkor nem mehetünk el a hölgyek azon képessége mellett, hogy egyszerre több dolgot is képesek csinálni, és valóban extra hatékonyan tudnak dolgozni, háztartást vezetni és gyereket nevelni egyszerre. Ugyanakkor persze megvan az az oldaluk is, amikor akár órákon át tudnak egymással cseverészni kivesézve minden fontos témát, pletykát és történést.