Falusi zúzapörkölt Mártinál
Sokan ódzkodnak a belsőségektől, pedig a tévhitekkel ellentétben egészségesek, finomak, és rendkívül változatossá teszik a heti menüt. Ezúttal a csirkezúzát választottam, de ugyanez a recept remekül működik libából vagy kacsából is! Vidéken, ahol mindig takarékosan főztek az emberek, mindent hasznosítottak. Nem véletlen, hogy ott találod meg a legjobb ízeket. A fogás további előnye, hogy egyszerre jó sokat készíthetsz belőle, és ha nem fogy el, nyugodtan lefagyaszthatod! Legközelebb csak egy mikró kell a finom ebédhez!
Hozzávalók:
- 1 kg csirkezúza
- 2 nagy vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 dl vörösbor (esetleg ugyanennyi vizet)
- 1 evőkanálnyi pirospaprika
- 1 db nagy paradicsom felkockázva
- 1 db nagy zöldpaprika felszeletelve
- 1 mk őrölt kömény
- só, frissen őrölt bors
- liba- vagy kacsazsír (esetleg más zsiradék vagy olaj)
Elkészítés:
Hagyományos módon kockázd fel a hagymákat. Mély – lehetőleg teflon – lábasban olvaszd fel a zsírt, majd forrósítsd fel, és dinszteld meg rajta a hagymát. Amint üveges, dobd hozzá a megtisztított zúzákat, add hozzá az őrölt köményt. Hagyd, hogy fehéredni kezdjen, és fakanállal forgass rajta egyet-kettőt. Most jöhet hozz a pirospaprika, gyorsan keverd bele, majd önts hozzá a vörösbort vagy ugyanannyi vizet. Sózd meg, jöhet a paprika és a paradicsom, majd fedd le, és lassú tűzön főzd puhára. Csak a végén add hozzá a fokhagymát, majd szórd meg frissen őrölt borssal. Rottyanjon még párat, és kész! Tálald tört krumplival, krumplipürével, galuskával vagy makarónival. Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.