Facebook hozzászólás
190

Feketes szeder – avagy lekvárfőzés P&P Életrforma módra

Elárulom, hogy mint minden más munkahelyen, a Piac és Profitnál is nagyon sok sütni-főzni szerető ember dolgozik! Mi is csere-beréljük a recepteket, a konyhai praktikákat. Azt viszont kétlem, hogy bárhol máshol lenne olyan kereskedelmi igazgató, aki annyira szeret és tud lekvárt főzni, mint nálunk Marczis Kriszta! Szerinte ez csak egy jó móka!     

Kép: Pixabay

Ez a recept gyakorlatilag minden gyümölcsre igaz, és a legjobb az benne, hogy semmilyen tartósítószert, színezőt nem tartalmaz!

Tudtad?
A szeder az egyik legrégebbi gyógynövény. Maradványait svájci cölöpépítményekben találták meg, az ott lakók étlapjának rendszeres szereplője volt. Már Hippokratész korában, i. e. 400-ban említik jótékony hatását, az 1500-as években állatok fekélyeinek kezelésére alkalmazták, valamint felismerték fogínyvédő hatását is. (Forrás:népgyogyaszat.hu)

A gyümölcsöt tisztítsd meg, csöpögtesd le. ízlésed szerinti tégy bele cukrot, vagy nyírfacukrot. Kriszta kb. 1 kg gyümölcshöz 25 dkg édesítőt ad. Amikor a gyümölcs összeesett, rottyant egyet, akkor kész, azonnal le kel venni a tűzről.

A trükk az, hogy az üvegek, amikbe majd a gyümölcs kerül, legyenek nagyon tiszták! Kriszta ezt úgy oldja meg, hogy a már kimosottak aljára önt egy kevés vizet, és 4-5 percre beteszi a mikróba. Ez az idő pont elég ahhoz, hogy a víz elforrjon, és az üvegek – úgymond – csíramentesek legyenek.

A még meleg üvegekbe beleöntöd, vagy kanalazod a lekvárt, alaposan rácsavarod a tetejét, és fejtetőre állítod! Így 5-6 perc alatt vákum keletkezik, majd vissafordítod. Száraz dunsztba rakod, amíg ki nem hűl. Ez úgy 4-5 nap lehet, majd irány a kamrapolc! Fényűző reggeli lesz belőle egy hideg téli vasárnap. Bevallom, sem a télig, sem a vasárnapig nem vártunk vele! Jó étvágyat – innen a szerkesztőségből!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!