Gabi almatortája Ágfalváról
Gabi, csodálatos konyhai trükkökről híres barátnőnk legutóbb ezt a 16 szeletes tortát kínálta nekünk Ágfalván! Olyan harmonikus ízeket varázsolt elénk, hogy csak ámultunk és bámultunk. Egy száraz furmint vagy egy finom kávé vagy tea remekül illik hozzá! Itt a farsang végén lepd meg a barátaidat! El fognak ájulni ezen a különlegességen!
Hozzávalók:
- 1,5 kg savanykás alma
- 3 ek citromlé
- 3 dl dobozos almalé
- 1 zacsi vaníliás pudingpor
- 4 ek+15 dkg cukor
- 10 dkg puha vaj
- 2 tojás
- 15 dkg liszt
- 1 csapott ek sütőpor
- 150 g fele-fele arányú tejszínnel elkevert tejföl
- 2 ek mandulapehely
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, négybe vágjuk, magját kiszedjük.
Az almaléből félreteszünk 5 evőkanálnyit, a maradékot felmelegítjük. A félretett levet 4 ek cukorral és a pudingporral simára keverjük, majd a forrásban lévő almalébe beledöntjük. Az egészet még főzzük egy percig, majd az almagerezdeket beleforgatjuk, és lehúzzuk az egészet a tűzről. A vajat a csipetnyi sóval, a 15 dkg cukorral krémesre keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, majd beleforgatjuk a sütőporral elvegyített lisztet, majd a tejszín-tejföl keveréket. Egy 26 cm-es kerek tortaformát vajjal kikenünk, megszórjuk cukorral. Beleöntjük a tésztát, majd a tetejére rakosgatjuk a pudingos almát. 190 °C-ra előmelegített sütőben kell sütni sütni, és ekkor az egészet megkoronázzuk a mandulával. Még 10 percre visszadugjuk a sütőbe. Ha ezután a tűpróba még nem igazik, nyugodtan tegyük vissza még 5-10 percre, hiszen ahány ház, annyi sütő. Ha kivettük a sütőből, legalább tíz percig várjunk, és csak ezután kapcsoljuk ki az oldalát, vagy borítsuk ki a formából. Tegyünk egy szép tortatálra, szórjuk meg porcukorral, és kínáljuk tejszínhabbal! Egy kávé, egy pohár furmint mellé egyszerűen csodálatos!
Hozzászólás zárolva.