Grillezett padlizsán joghurtos tahinivel
Déri Szilvia Főzni szexi című könyvének újabb, remek receptjét osztom meg veletek. A padlizsán megunhatatlan, a szupermarketekben, nagyobb zöldségeseknél mindig kapható télen is! A hozzávaló történetet nem mondom el, keressétek csak meg! A lényeg, hogy télvíz idején, nagy hóban, ha nem maradhatsz a pasidnál, mert másnap műt, lehetőleg a saját kocsiddal próbáld el elhagyni a dicstelen (pár)harc terepét!
Ha nem ismernéd, a gránátalma melasz a gránátalma édesen savanykás, besűrített leve, a Közel-Kelet balzsamecete, imádni fogod! A Tahini azaz szezámpaszta az egyik kedvenc alapanyagom, és a humusz nélkülözhetetlen összetevője. Arab és gourmet fűszereseknél be tudod őket szerezni, de néha még hiperekben is kapni, a nemzetközi alapanyagok részlegén.
Hozzávalók 6 éhes szájhoz:
- 2-3 padlizsán
- 2 dl görög joghurt (ha nincs, ezúttal jó a sima is)
- 2 ek tahini, azaz szezámpaszta (beszerezhető bármelyik arab vagy sima gourmet boltban)
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 ek gránátalma melasz
- 2 ek citromlé
- 1 ek apróra vágott petrezselyem
- 3 ek olíva olaj
- 1-2 ek pirított fenyőmag
- 2 ek gránátalma mag
- só
- Vágd a padlizsánt 1,5 cm vastag szeletekre. Sózd meg és várd, míg kiengedi a levét.
- Töröld szárazra minden szelet felszínét és serpenyőben, egész kevés olajon pirítsd mind a két oldalukat aranybarnára. Papírtörlővel itasd fel a felesleges olajat róla.
- Készíts öntetet a melasszal, citromlével, apróra vágott fokhagymával és olíva olajjal. Sózd ízlés szerint.
- Forgasd meg benne a padlizsánokat.
- Keverd a joghurtot a tahinivel és ha kell, sózd. Csorgasd a padlizsánra.
- Szórd meg a petrezselyemmel, pirított fenyőmaggal, esetleg gránátalma maggal, de tehetsz rá még kevés paprikát vagy római köményt is.
Jó étvágyat!
Ha kedveled a gránátalmát, itt egy másik recept!
Hozzászólás zárolva.