Gyömbéres sütőtök krémleves édesburgonyával
Februárra megcsappan szervezetünk vitaminkészlete, ellenállósága. Kívánjuk a forró, energiát adó leveseket. Legjobb ha ezeket úgy állítjuk össze, hogy vitaminban gazdag , ízletes és nem utolsó sorban gyorsan elkészíthető legyen. Ez a krémleves pont így sikerült. Mindamellett, hogy rendkívül ízes, selymesen krémes lett, a gyömbér a fokhagyma és a tökmagolaj kombinációja még a vírusok és a meghűlések tünetei ellen is jó szolgálatot tesz – mondja Pammer Lívia.
Hozzávalók:
- egy egész sonka alakú sütőtök, (bármilyen sütőtök megfelelő természetesen!)
- egy nagyobb méretű sárga húsú édesburgonya
- gyömbér- legjobb ha frissen reszeljük, de a porított gyömbér is megfelelő
- tökmagolaj
- 2 közepes gerezd fokhagyma
- só
- 2 ek tejszín
Elkészítés:
A sütőtököt kettévágtam, a magházat kikanalaztam, és cikkekre vágtam a tök húsát. Sütőlemezre fektettem, és sütőben puhára sütöttem. 1-1 cikkecskét megkentem mézzel sülés közben. Az édesburgonyát alaposan megmostam, majd kettévágtam, és szintén sütőben puhára sütöttem. Az elkészült sütőtökcikkekből vegyesen- mézes és simán sült- kiválasztottam 5-5 cikket, és a héjról leválasztva egy lábaskába kanalaztam a puha sütőtök húsát. Erre rákanalaztam a sült és szintén puha édesburgonya húsát − a héjából kifejtve. Sóztam, belereszeltem egy mokkáskanálnyi gyömbért, a kettő fokhagyma gerezdet, és vízzel felengedve botmixerrel átpürésítettem. Az átpürésített levest kis lángon átforraltam, majd a kettő evőkanálnyi tejszínnel selymesre kevertem. Krémszerű sűrűségű levest kaptam. Tálaláskor a tetejére egy teáskanálnyi jó minőségű tökmagolajat locsoltam. Pikáns ízű levest kapunk. Készíthetünk mellé sajtos kenyérkrutont is.
Hozzászólás zárolva.