Hajdúhadházi töltött káposzta – ínyenceknek
Ezúttal egy baráti házaspár receptjét osztom meg veletek! A szabolcsi ínyencség lényege, hogy az úgynevezett hajdúhadházi lapos káposztát kell hozzá használni, és kis, apró tekercseket kell készíteni. Az alábbi mennyiségből pontosan 44 darab töltött káposztát tudsz feltálalni! Az őrölt szegfűszeg pedig igazán pikánssá teszi. Ekkora mennyiséget az udvaron, a nyári konyhában szokták elkészíteni, így a lakásban nem kell emiatt szellőztetni! farsangkor, disznóöléskor is remek recept!
Hozzávalók:
- 3 fej hajdúhadházi lapos káposzta
- 1 kg darált hús
- 35 dkg rizs
- só
- bors
- fokhagyma ízlés szerint
- darált szegfűszeg
- 500 g édeskés paradicsompüré
- csombor (borsikafű)
Elkészítés:
A káposztákat szedd szét leveleire, majd kb. fél órán át főzd sós vízben. Ezalatt keverd össze a húst, a félig főtt rizst, a sót, a borsot, az apróra vágott fokhagymát, ízlés szerint a darált szegfűszeget. Vedd ki és csöpögtesd le, papírtörlővel itatgasd le a káposztaleveleket. A nagyobbakat ollóval egyszerűen csak ketté kell vágni. A torzsa környékén maradt részt vágd apróra, és ezzel bélelj ki egy lábast vagy fazekat.
A levélkéket töltsd meg, készíts belőle tekercseket, és a már „megágyazott” főzőedénybe rakd szépen egymás mellé, egymás tetejére. Öntsd fel vízzel, hogy ellepje a tekercseket. Öntsd rá a paradicsompürét, szórd meg csomborral. Szinte csak egyet rottyan, és kész, de azért nem árt megkóstolni!
Isteni! Jó étvágyat! Ha kedveled a nyári konyhát, itt egy másik recept is a korhelyeknek! Ha szereted a töltött káposztát, itt egy parasztos, és egy büntetlenül ehető változat is!
Hozzászólás zárolva.