Igazi kovászos kenyér Pammer Livi sütőjéből
Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret a hagyomány szerint, de az új kenyér havának gyökereit az Ószövetségben találjuk meg. Magyarországon ilyenkor sok helyen aratóünnepet rendeztek mutaságokkal. A nemzeti trikolorral átkötött kenyeret ünnepélyesen szegték meg. Ennek tiszteletére olvassátok Simone gasztroságai közül ezt az egészen kivételes receptet!
Malvin az én saját nevelésű természetes kovászom, akit hónapok óta etetgetek, és sütöm vele a kenyereket. Ha közelebbről is szeretnél megismerkedni vele, itt megteheted!
Hozzávalók a kenyérhez :
- 40 deka fehér búzaliszt
- 20 deka rozskovász
- 10 deka világos rozsliszt
- 5 deka rétesliszt
- langyos víz
- só
- olivaolaj
Elkészítés:
A 20 deka kovászt a fehér búzalisztből elvett 20 dekányi liszttel és langyos vízzel vegyítettem – kicsit keményebb legyen a tészta mint a galuskatészta – és egy éjszakán keresztül hagytam erősödni, érlelődni.
Reggel a szép buborékosan dolgozó tésztához hozzáadtam a maradék 20 deka fehér búzalisztet, a 10 deka világos rozslisztet, az 5 deka réteslisztet, a sót ( egy evőkanálnyit ) és egy evőkanálnyi olivaolajat. Annyi langyos vizet adtam hozzá, hogy ne ragacsos, de ne is kemény tésztám legyen. Kézzel megfogva kellemesen ruganyos, sima tésztát dagasztottam. Ezután olivaolajjal kikent kelesztőtálba tettem a tésztát, négyszer hajtogattam – félóránként olivaolajos kézzel -, ezután formáztam majd egy ruhával kibélelt lisztezett kelesztőkosárban körülbelül a duplájára kelesztettem. A sütőt vaslábassal együtt 230 fokra felmelegítettem, a kenyeret szilikonos sütőpapírra fektettem és a forró vaslábasba helyeztem. 230 fokon sült 10 percig, majd 210 fokra mérsékelve a hőfokot további 35 percig sütöttem. Csodás, ropogós kenyér lett, olyan illattal ami a régmúlt időket juttatta eszembe. Ahogy a kés végigszaladt a szeleteken, ahogy ropogott, és a héjról lepergett néhány kéregdarab a nagypapa jutott eszembe mikor vágta a kenyeret nekünk, és készítette a katonákat hol friss szalonnával, hol kolbászdarabkákkal…
Hozzászólás zárolva.