Facebook hozzászólás
684

Így készül a hagyományos vargabéles

Vajon kinek jutott eszébe, hogy a túrós rétest felturbózza némi cérnametélt hozzáadásával? Pontos nevet sajnos nem tudunk mondani, mindenesetre az biztos, hogy az ötlet székely eredetű. Bárki is volt a megalkotója, köszönettel tartozunk neki!

Mi magyarok imádjuk a túróval készült édességeket, gondoljunk csak a Túró Rudira, mely abszolút nemzeti kincsnek számít. Vagy itt van példának okáért a vargabéles, mely tulajdonképpen egy túros tészta réteslapba csomagolva. Viszonylag egyszerűen elkészíthető és a mazsola bizony kötelező hozzávalónak számít. Jöhet a pontos recept?

Hagyományos vargabéles
Vargabéles
(Fotó: Depositphotos)
Hozzávalók:

1 csomag réteslap
50 dkg kg túró
15 dkg mazsola
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
30 dkg finommetélt tészta
5 tojás
1 citrom
1 rúd vanília
5 dl tejföl

Elkészítés:

A finommetéltet sós vízben kifőzzük. A túrót szitán áttörjük. A vajat a tojások sárgájával és a porcukorral együtt kikeverjük. Aztán hozzáadjuk a túrót és a tejfölt is. Reszelt citromhéjjal, mazsolával és a kikapart vaníliával ízesítjük. Belekeverjük a megfőtt finommetéltet. A tojásfehérjékből egy csipet sóval kemény habot verünk, majd ezt is óvatosan hozzáforgatjuk a túrós-tejfölös tésztához. Egy tepsit kivajazunk, majd kibéleljük a réteslap felével. Beleöntjük az elkészített masszát, majd a tetejére helyezzük a réteslap másik felét. Kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk, majd közép meleg sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Ez is érdekelhet:

Stíriai metélt mazsolával
Túrógombóc a nagyi receptje szerint

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!