Karamellás tejberizs körtével és törökmézzel Vikki sütidobozából
Régi ismerős – új ízzel. Nagyon rizses, nagyon krémes és nagyon sok ízt rejt… Bizony, egy egyszerű tejberizs, ami lágyan karamelles, a tetején pedig törökméz ropog. És a hozzá járó párolt körtét még nem is említettem…- ajánlja Vikki a sütidobozból.
Már nagyon régen ettem tejberizst, igazából ezért jutott eszembe, hogy kellene készíteni – írja Vikki. Hogy a szezonalitást is szem előtt tartsuk, valamilyen őszi ízben kezdett gondolkodni, így esett a választás a körtére, amit a jól bevált karamellel párosított. Az eredmény pedig egy lágy és krémes karamell ízű tejberizs lett egy réteg zamatos párolt körtével, a tetején pedig ropogós törökmézzel – tette hozzá. Fogadjátok szeretettel!
Hozzávalók:
Tejberizs:
- 25 dkg arborio rizs
- 1,5 dl víz
- 2,5 dl tej
- 2 tubus cukrozott sűrített tej
- 2 dl tejszín
Körtés réteg:
- 3 nagyobb körte
- 1 púpos tk. kukorica keményítő (vagy pudingpor)
- 1 ek. cukor
Törökméz:
- 1 bögre cukor (2 dl)
- 2 ek. méz
- 1 púpos tk. szódabikarbóna
- vaj vagy margarin a sütőpapír kikenéséhez
Elkészítés:
A tejszínt betesszük a hűtőbe, hogy hideg legyen, így lehet csak szép habot verni belőle. A sűrített tejből karamellt készítünk: teflon serpenyőbe öntjük és addig forraljuk, míg aranybarna és sűrű lesz. Közben néhányszor átkeverjük, hogy ne égjen oda.
A tejberizshez a rizst és a vizet lábasba öntjük, majd lefedve addig pároljuk, míg az összes víz el nem forr alóla. Ekkor hozzáadjuk a tejet, és lefedve puhára pároljuk a rizst (ha esetleg nagyon felszívja a tejet, akkor adhatunk még hozzá!). Még melegen belekeverjük a karamellt, így beleolvad majd és egységesen karamelles lesz. Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
Addig elkészítjük a körtés réteget: a körtéket meghámozzuk, kimagozzuk. Egy körtét aprítógépben vagy botmixerrel pürésítünk, a többit pedig felkockázzuk. Egy lábasba tesszük a cukorral és a keményítővel, majd lefedve puhára pároljuk. A törökmézhez a cukrot és a mézet egy lábasba tesszük és elkezdjük forralni, míg aranybarna lesz. Ekkor félrevesszük, kicsit hagyjuk hűlni, majd hozzáadjuk a szódarbikarbónát. Néhány óvatos mozdulattal elkeverjük benne. (Ne kevergessük sokáig, mert összetörnek benne a buborékok!)
Vajjal kikent sütőpapírra borítjuk és megvárjuk, míg kihűl. Vigyázat! Nagyon forró!
Tálalás előtt a hideg tejszínből habot verünk és a rizshez keverjük.A tejberizs tálkákba vagy poharakba kanalazzuk, a tetejére egy vastag réteget simítunk a körtéből, majd megszórjuk törökméz darabkákkal.Ha esetleg nem lenne elég karamelles, adhatunk hozzá karamellszószt is!
Ha ízlett, itt egy másik körtés csoda a sutidoboz.hu-ból!
Hozzászólás zárolva.