Kenyérlángos, avagy a magyar pizza
Gyerekkoromban falun, egyenesen a kemencéből érkezett a tányéromba! Az asszonyok a heti kenyérsütés alkalmával készítették a maradék tésztából. Ma otthon is tudunk ilyen remek ebédet vagy vacsorát készíteni. Ez páratlan finomság új, profi szakács szomszédom alkotása! (Lám-lám, mire jó egy lakógyűlés!)
Hozzávalók a tésztához:
- 500 g liszt
- 350 ml folyadék (50-50%-ban tej és víz)
- 50 ml olaj
- só
- 25 g friss élesztő
- 5 g cukor
Az élesztőt a langyos cukros folyadékkal felfuttatom, a liszthez adom, bele kerül az olaj és a só is. Intenzíven dagasztom (kb. 10 percig) majd amint elkezd a tészta hólyagosodni, langyos helyen kelesztem. kb. 20 percig. Ezután átgyúrom, és még pár percre visszateszem a „langyos helyre”.
A feltéthez:
350 g fött füstölt császárszalonna
300 g tejföl ( zsíros)
150 g sajt
1,5 fej vöröshagyma
1 evőkanál olaj
Elkészítés:
A tepsi alját kikenem olajjal, a hagymát felszeletelem, a császárszalonnát apró kockára vágom. A felszeletelt hagyma 1/3 részét beleteszem a tepsibe majd rákerül a kb 1,5 cm vastagra nyújtott tészta. Ezt megkenem a tejföllel, rárakom a maradék szeletelt hagymát, a császárt majd ráreszelem a sajtot.
200 C-on kb. 30 percig sütöm (akkor a legjobb amikor a sajt elkezd enyhén pirulni a tetején)… és kész!
Jó étvágyat kíván: ML, a szerző!
Én adnék hozzá egy nagy pohár sört is! És ha kíváncsi vagy az én klasszikus hawaii pizzámra, semmi akadálya!
Hozzászólás zárolva.