Klári féle nagyon gyors szilvásgombóc o, o, o, ó…
Itt-ott a piacon még lehet kapni szilvát, de ha nem, vegyél mélyhűtöttet. Azt is nagyon jó lesz. Ez a gombóc egy turbós változat, ahogy egyik unokatestvérünk, Klárika készíti. Ügyes, nem kell hozzá a krumplival bajlódni. Ugorjunk neki!
Hozzávalók:
- 1 pohár forró víz
- 10 dkg vaj
- 2 tojás
- 15 dkg liszt
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 24 szilva
- 10 dkg cukor
- pici fahéj
Elkészítés:
A szilvát kimagozod. A cukot keverd össze a faféjjal. A vizet felforrósítod, és beledobsz 5 dkg vajat, majd kevergeted. Ha ismét forr, apránként hozzáadod a lisztet. Ezt is kevergeted egészen addig, amíg sima nem lesz. Ezután jöhetnek bele a tojások. Vedd elő a gyúródeszkát, lisztezd meg, és sodorj a tésztából hosszú rudat. Vágd 24 egyenlő részre. Alaposan lisztezd be a kezed. Nyomkodd szét a tésztát kerek kis darabokra. A szilvamagok helyére tegyél egy-egy kiskanál fahéjas cukrot, és egyenkén bugyoláld be őket egy-egy darab tésztába. Forró, sós vizben főzd ki a gombócokat. Ha feljöttek a víz tetejére, szűrőkanállal kapkodd ki, csepegtesd le, majd forgasd meg pirított morzsában. Azonnal tálald, de előtte szórj rá egy kis porcukrot! Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.