Konfitált lazac édesköménnyel és aiolival
Imádom a lazac minden formáját, hát még ha svéd mesterszakácsok kezei közül kerül ki. Ehhez a remek fogáshoz picit sokféle hozzávaló kell, de esküszöm, megéri! Még vendégváráshoz is remek ötlet!
Hozzávalók négy éhes szájhoz:
4 szelet LAX FILÉ
lazacfilé, 1,5 cm-es kockákra vágva
2 evőkanál só + egy kevés a fűszerezéshez
1 evőkanál cukor
4 babérlevél
4 szál kakukkfű
1 evőkanál
édeskömény mag
4 gerezd fokhagyma
1 dl fekete olívabogyó
1 evőkanál koriander mag
1/2 citrom, reszelt héja és leve
5 dl olívaolaj, extra szűz
2 édeskömény
12 kelbimbó
1 csomag retek, levelekkel, leöblítve
4 szál kapor,
durvára vágva
4 evőkanál kapribogyó
1/2 citrom, leve
Aioli
Elkészítés:
Finoman törd össze a sót, a cukrot, a kakukkfüvet, az édeskömény magokat, a fokhagymát és a reszelt citromhéjat egy mozsárban. Add a keverékhez a kapribogyót, a retket, a babérleveleket és az olívabogyót.
Helyezd a lazacszeleteket egy tűzálló tálcára és öntsd rá a keveréket. Finoman forgasd össze. Hagyd állni 20 percig, szobahőmérsékleten.
Melegítsd elő a sütőt 120°C-ra, légkeveréses funkcióval és melegítsd 40°C-ra az olívaolajat. Öntsd az olajat a lazacra, majd finoman forgasd össze, hogy minden szeletet belepjen. Nagyjából 10 percig főzd a sütő középső szintjén, amíg a lazac már majdnem szétesik, ha beleböksz egy villával. Vedd ki a tálcát és hagyd állni a halat az olajban.
Vágd ketté az édesköményt, vágd ki a gyökerét, majd szeleteld vékonyra. Tépd le a kelbimbók leveleit és szeleteld vékonyra a belsejét. Dobd rá a kapribogyót, öntsd rá a citromlevet és szórd rá a reszelt héját, majd sózd és borsozd. Helyezd egy szép tálba. Szűrd le az olajat a lazacról és tálald együtt az aiolival előételként, vagy könnyed főfogásként. 45 perc alatt elkészítheted!
Hozzászólás zárolva.